Hintatietoinen dinosaurus paistaa leipää itse

Seisot leipähyllyn edessä lähikaupassa ja päätät kerrankin uhrata ajatuksen leivän hinnalle.

Suurena päämääränä tänään olisi ostaa jotain muuta, kuin sitä vaaleinta leipää. Vaihtoehtoja on joka lähtöön ja kaikenlaisia uusia versioita leivästä olisi tarjolla. 

Hiljalleen alat vertailla leipien kilohintojen eroja, liian usein olet tarttunut aina siihen samaan pakettiin. On ehkä aika kokeilla jotakin uutta. 

Yhtäkkiä se iskee säästäväisen mielesi tajuntaan. Leivän hinnassa on hulppeat hintaerot per tuote. Tuon leivän kilohinta on yli kaksi kertaa suurempi kuin tuon toisen. Mielenkiintoinen ilmiö. 

Luulisi että suurin piirtein samoilla aineksilla iät ja ajat tehty leipä olisi hinnaltaan varsin yhdenmukainen tuote.

Jos ostat säännöllisesti vuoden ajan 4 euron kilohinnalla olevaa leipää, päädyt maksamaan vuodessa noin 200 euroa. Arvio perustuu suomalaisen keskimääräiseen leivän kulutukseen, joka on 40 kiloa vuodessa. Jos ostat leipää 8 euron kilohinnalla, päädyt maksamaan vuoden leivistäsi 400 euroa.

Hintaeroa on 200 euroa!

Eteesi tulee jälleen kerran valtaisa arvokysymys, ostatko kalliimpaa leipää vai matkustatko Keski-Eurooppaan jonakin tulevana päivänä? 

Se, että on varaa matkustaa tai tehdä mitä muuta tahansa, on aina arvokysymys. Käytätkö rahasi tähän vai tuohon? Hankitko nyt kalliimmalla tämän vai käytätkö sen myöhemmin johonkin muuhun? Ostatko sitä, mitä haluat vai sitä mitä tarvitset?

Arvokysymys, jota mietit myös leipähyllyn edessä lähikaupassa. Ostatko leipää 8 euroa kilo vai näetkö auringossa kylpevän Krakovan torin?

Minä tein yhden ratkaisun, sinä teet omasi. Kuka tietää, ehkä olen kateellinen leivästäsi...

Lue lisää säästämisestä