Surkea kettu köyhän rikkinäisen auton valoissa

Mistä köyhä säästää?

Edessäsi on historiallinen kulukatsaus toukokuulle 2020 ja lopussa yleistä paasausta tuhlauksesta. 

Menojen listauksesta ilmenee, minne ne köyhän rahat jälleen menivät ja miksi ne kulut eivät taaskaan nousseet vaikka auto kaipasi satojen eurojen kunnostusta.

Olen aiemminkin maininnut, että omistan (osittain) auton. Siksi on terveellistä ja ajankohtaista pitää toukokuun menojen listauksen teemana jossain määrin autoilun todellisia kustannuksia. 

Mitä auton jarruremontti maksoi?

Toukokuuhun osui "yllättävä" autonkorjauksen lasku. Tässä ei oikealle säästäjälle ole todellisuudessa mitään yllättävää. Autot hajoavat ja niitä on huollettava. 

Jos käytät useamman tilin säästötaktiikkaa, sinulle jää koko ajan säästöön rahaa automaattisesti ja harvemmin osuvat "ylimääräiset" menot on helppo maksaa sen kummemmin miettimättä. 

Varsinkaan ottamatta minkään näköistä velkaa tai pikavippejä. Joka on erityisesti köyhälle tappavaa, jonka vuoksi en koskaan, ikinä, ota korkean koron pikalainoja.

Jarruremontin kustannukset ja kaikki muut toukokuun henkilökohtaiset kuluni ilmenevät kuukausikatsauksesta alta. 

Jarruremontin laskettuna osuutena on vain yhteiskäytössä olevan autoni henkilökohtainen osuuteni. Kokonaishinta 432,40 e. 

Toukokuussa oli myös 45,00 euron arvoinen tuulilasin kiveniskemän korjaus, joten se on summassa myös mukana.

Menot ja kulut toukokuussa 2020

  • Ruokakulut 276,88
  • Terveydenhoito 9,83
  • Asuminen 166,24
  • Vaatteet ja kengät 18,20
  • Harrastukset 0,00
  • Ravintolat & Kahvilat 14,77
  • Ajoneuvot ja liikenne 238,70 
  • Yhteensä toukokuun kulut 724,62 euroa

Toukokuun 2020 menoissa näkyi edelleen koronasta johtuneen poikkeusajan vaikutukset. Ravintolaruuan osuus oli hyvin alhainen. 

Vaatekaupoissa en juuri käynyt ja osa oli kiinni. Muutoin kulutus vaikuttaa varsin normaalilta. 

Loppuosa tuloista siirtyi säästöön automaattisesti ja säästöprosentti suorista nettotuloista nousi hulppeasti kymmeniin prosentteihin. 

Auton korjauskuluista johtuen ennen laskelmaa hieman sydäntä kylmäsi, että mitenköhän kuukauden säästöosuudelle käy.

Yllättävän pienet kuukausikulut auton korjauksesta huolimatta - miten se on mahdollista?

Huhtikuun loppuun osui niin merkittävä ruokakaupassa käynti, että siitä riitti pitkälle toukokuullekin, joten se kompensoi lisääntynyttä kulutusta autoon. 

Samoin vaate- ja ravintolakulut jäivät niin alas, että en koskenut mihinkään säästöihin toukokuun aikana.

Kaikki sujui kevyesti itse asettamani "viikkorahan" turvin. 

Kiitän itseäni hyvästä suorituksesta. Seuraava auton huolto osuu luultavimmin kuukausien päähän.

Suurin yllätys edellä mainittujen tekijöiden johdosta on, että toukokuun kuluni nousivat huhtikuusta ainoastaan noin 70 euroa auton huoltokuluista huolimatta!

Ruokaostoksissa suosin Lidliä, joka on edelleen edullisin näillä kulmilla, erityisesti koska syön paljon vihanneksia ja hedelmiä. 

Katso lisää vinkkejä ruokakuluissa säästämiseen.

Olin huhtikuussa kilpailuttanut sähkösopimukseni ja pieni sähkölaskun alentuminen näkyi toukokuun asumisen kokonaismenoissa.

Missä ovat puhelimen ja internetin kulut?

Jonkun silmään voi pistää se, että menoissani ei ole puhelin- tai tietoliikennekuluja. 

Yritykseni maksaa ne ja lasken ne näin ollen sen puolen kuluiksi. Soitan yksityisiä puheluita ehkä kerran viikossa 3 minuuttia, joka on täysin olematonta. 

Yritykseni internet-kulut ovat kuukaudessa yhteensä noin 25 euroa (sis. kännykän ja valokuidun laskut), jos halusit jonkun vertailukohdan omaan elämääsi. 

Joten sieltäkään puolelta ei löydy mitään taloudellisia luurankoja.

Säästämisessä on kysymys kulutuksestasi - ei suuremmista tuloista

Toukokuussa luin jälleen säännöllisin väliajoin iltapäivälehteen ilmestyvän artikkelin köyhän arjesta. 

Tällä kertaa kyseisessä artikkelissa kerrottiin velattomassa (!) omistusasunnossa asuvasta yksin asuvasta henkilöstä, jolle luonnollisesti ei jää mitään "laskujen jälkeen". 

Omistusasunnon vastikkeeseenkin hän sai asumistukea. Nettotuloja oli kuukaudessa reilusti päälle 800 euroa.

En todellakaan syö joka päivä kaalia (pidän kaalista), ajan autolla, ostan tarpeen mukaan vaatteita, ja kyllä, matkustan toisinaan jonnekin. 

Käyn myös kahviloissa. 

En saa asumiseeni mitään sosiaalitukea (viimeksi olen saanut jolloinkin 20 vuotta sitten - ehkä jos muistan oikein). 

Sen sijaan valitsen missä käyn ja mietin automaattisesti mitä se maksaa. En koe sitä minkäänlaisena rasituksena, ennemminkin kiinnostavana pelinä.

Mihin rahasi menevät?

Olisi vastustamattoman hienoa saada käsiinsä noiden iltapäivälehdissä mainittujen (köyhien) ihmisten jokainen kuitti ja saada tietää mistä kaikki rahattomuus johtuu? 

Varsinkin, jos otetaan nyt vaikka tämä toisen erinomaisen säästöblogin postaus

Poimitaan tuosta hänen kululistastaan pois lainan lyhennyksen kulut, niin ollaan todennäköisesti blogin kirjoittajan kasvimaan ansiosta ruokakuluissakin alle minun kulutukseni. 

Kasvaako kulutuksesi sitä mukaa kuin tulosikin?

Jospa rahan katoamisen mysteeri selviää, kun jatkan ahkeraa iltapäivälehtien tutkimista, niissä saattaa jonakin päivänä lipsahtaa se mediassa esiintyvän köyhän kulutuksen todellinen kohde.

Joka kerta ihmettelen, että onko iltapäivälehtien artikkelien tarkoitus myydä lehteä kauhistelemalla sitä, kuinka paljon joku onnistuu kuluttamaan kuukaudessa? 

Jonka seurauksena mitään rahaa ei koskaan jää. "En voi ostaa vaatteita, en harrastaa eikä varsinkaan matkustaa minnekään."

Totuus on, että rahaa voi kuluttaa niin paljon kuin sitä ikinä saa. 

Ylen uutisten mukaan Britannian kuninkaallisen hovin pelkän pyykinpesun ja siivouksen kustannukset ovat vuodessa 670 000 euroa.  Kyllä rahaa saa menemään. 

Kun tulot kasvavat - kasvaako kulutuksesi sen mukana? 

Todella suurituloisillakin ihmisillä on vakavia rahaongelmia, koska he antavat menojensa kasvaa tulojensa mukana. Siinä ei ole mitään sen kummempaa. 

Mutta joo, lehtien on myytävä ja juttuja on tehtävä.

Mitä jos säästeliäs elämä ei miellytä sinua?

Tässä on nyt kaksi vaihtoehtoa. Voimme opetella säästämään tai jatkaa tuhlaamista. Säästämisestä tällä sivustolla on valtavasti asiaa. 

Koska säästäminen johtaa parempaan elämään.

Lopeta taistelu verovähennysten ja kirjanpidon kanssa - anna meidän auttaa sinua menestymään!

Lue lisää