Miten varot ostamista väsyneenä?

Oletko väsynyt?

Väsyneenä meistä jokaisen huomiokyky ja reagointikyky heikkenee. Autolla ajamista ei ole turhaan kielletty umpiväsyneenä. Väsyneenä saatat tulla myös kärsimättömämmäksi ja se johtaa helposti ajattelemattomiin ostopäätöksiin kaupassa.

Mitä voit tehdä välttääksesi huonoja ostoksia väsyneenä?

1. Valmistaudu olemaan väsynyt

Elämä on usein väsyttävää. Saatat juosta paikasta toiseen pitkin päivää ja jos sen jälkeen on tarpeen mennä vielä kauppaan, siihen tuskin jaksaa keskittyä. 

Paras tapa hoitaa tämä ongelma on ajatella etukäteen, silloin kun olet pirteämpi. Kun teet tarpeelliset hintavertailut ja tulevien päivien suunnitelmat aiemmin, sinun ei tarvitse miettiä kaupassa enää mitään.

2. Tee ostoslista vakiotuotteistasi kännykkään

Kohdan yksi suunnitelmat on kirjattava johonkin, Itselläni on käytössä erialaisia listoja varten ilmainen kännykkäsovellus nimeltään Color Note (löytyy puhelimen sovelluskaupasta). Käytän sitä moniin muihinkin listoihin ja muistiinmerkintöihin, myös kauppalistan tekoon se on erinomainen. Helppo ja yksinkertainen. Kännykässä se on aina mukana.

Toinen vastaava erittäin hyödyllinen ja yksinkertainen listasovellus kännykkään on Trello. Senkin löydät maksutta kännykän sovelluskaupasta. Kokeile mikä on paras sinulle ja käytä sitä.

3. Rajoita ostomahdollisuuksiasi

Väsyneenä haksahdamme ajattelemattomuuttamme ostamaan kaikenlaista. Vielä helpommin sorrumme, jos meillä on "rajaton" määrä rahaa käytettävissä kaikkina aikoina. 

Jos sinulla on luottokortti, varo käyttämästä sitä hetken mielijohteesta tehtäviin ostoihin. Vaihtoehtoina on laskea luottorajaasi tai hankkia erillinen luottokortti, joka on helppo jättää kotiin tarvittaessa.

Ääritilanteessa vanha kunnon käteinenkin toimii. Et voi ostaa enempää kuin sinulla on rahaa mukanasi.

4. Osta väsyneenä ainoastaan välttämättömiä tuotteita

Tee ennakkoon päätös, että koska olet niin väsynyt, ostat vain sen mitä ehdottomasti tarvitset. 

Pitäydy listassasi ja taistele heräteostamista vastaan. Sinun ei tarvitse pysähtyä arpomaan mitään uusia "vain tänään" -tarjouksia.

5. Vältä ruuhka-aikoja

Jos puoli kaupunkia on yhtä aikaa sinun kanssasi kaupassa, näet toisten ostavan. Muiden ihmisten täydet ostoskärryt saattavat saada sinut helposti miettimään, että jos sittenkin tarvitsisin tuon ja vielä tuon tuotteen.

Lisäksi häly ja kuumuus voivat tehdä sinusta vieläkin kärsimättömämmän, se puolestaan johtaa entistä huonompiin ostopäätöksiin. Vältä kauppojen ruuhka-aikoja aina kun mahdollista.

6. Varo altistumista mainoksille

Tämä on täysin fyysinen neuvo. Kaupan sisällä olevien mainosten ja tavaran asetteluiden on tarkoitus saada sinut ostamaan. Sama päämäärä on tuotteiden etiketeillä ja pakkausten ulkoasulla. 

Väsyneenä mainoksia on vaikeampi vastustaa. Joten katso muualle kuin mainoksiin, tuijota sen sijaan intensiivisesti kauppalistaasi.

Väsyneenä tehdyt ostokset ovat usein tarpeettomia ja kalliimpia kuin suunnitellut hankinnat.

Mainonnan välttäminen väsyneenä soveltuu myös internetin verkkokauppoihin ja blogien mainostaviin postauksiin. 

Jos tapanasi on selailla internetiä kun olet väsynyt, välttele sivustoja, joilla on runsaasti mainoksia tai joiden päätarkoitus on myydä sinulle jotakin.

7. Käy kaupassa mahdollisimman nopeasti

Kun sinulla on edellä mainittu kauppalista saatavilla, seuraa sitä tehokkaasti. Saatat havaita, että on parempi käydä väsyneenä pienemmän valikoiman kaupassa, josta pääset nopeammin ulos. Haittapuolena saattavat olla yleisesti kalliimmat hinnat.

Kun olet tehdyt etukäteissuunnitelman, senkään ei pitäisi olla suuri ongelma. Silloin tiedät, mikä on asuinympäristösi edullisempi, mutta pienempi liike.

Tiivistelmänä voisin todeta, että väsyneenä on helpointa liikkua kaupassa täysin automaattiohjauksella. Siihen auttaa se, että olet valmistautunut hyvin etukäteen. Silloin sinun ei tarvitse juuri ajatella.

10 vinkkiä jos joudut väsyneenä ostoksille

  1. Suunnittele etukäteen
  2. Tee ostoslista
  3. Rajoita ostomahdollisuuksiasi
  4. Osta ainoastaan välttämättömiä tuotteita
  5. Vältä ruuhkia ja stressaavia tilanteita
  6. Lepää ennen ostoksille lähtemistä
  7. Kysy apua ystäviltä tai perheeltä
  8. Pidä taukoja ollessasi ostoksilla
  9. Älä osta jos olet vielä epävarma
  10. Yritä pitää mielessä säästötavoitteesi

Ota tästä oma kirjanpitäjä toiminimellesi!

Lue lisää