Rotalla ja jäniksellä on pieni myöhäinen palaveri tavernassa

Kyllä, verovähennys toiminimelle ostetusta alkoholista ja muusta tarjoilusta onnistuu tietyissä olosuhteissa. 

Yhtenä mahdollisuutena on yrityksen alkoholihankintojen vähennysoikeus edustuskuluna.

Yrityksen verovähennys alkoholista voi tuntua suorastaan rikolliselta, mutta verotuksessa on kaikenlaisia muitakin kiemuroita. 

Alkoholin ja muiden tarjoilujen vähentämiseen on vain suhtauduttava asian vaatimalla huolellisuudella. Sama koskee mitä tahansa vähennystä verotuksessa. 

Tässä artikkelissa ei käsitellä laajasti kirjanpidon koukeroita edustuskulujen vähentämiseen, vaan keskitytään halutun verovähennyksen saavuttamisen tapoihin koskien yrittäjän kustantamia tarjoiluja. 

Toiminimen ruoka- ja juomatarjoilujen vähentämisestä verotuksessa löydät lisää artikkelisarjan kahdesta muusta osasta 

Miten alennat toiminimelle ostamasi viinapullon hintaa vähentämällä sen verotuksessa edustuskuluna?

1. Esimerkkejä tilanteista joissa toiminimen alkoholihankinta on vähennyskelpoista verotuksessa edustuskuluna 

Voit vähentää viinapullon toiminimesi edustuskuluna yrityksesi kirjanpidossa ja verotuksessa esimerkiksi seuraavissa tilanteissa 

  • Tarjoat alkoholia toiminimesi asiakkaalle, koska hän nyt sattuu olemaan hyvä tyyppi 
  • Istut iltaa toisen yrittäjän kanssa ja korkkaatte venäläisen vodkapullon ja toivot, että teille tulee vielä keskinäisiä liiketoimia tavalla tai toisella 
  • Tutun tuttusi saattaisi tuntea ihmisiä, jotka pystyvät edistämään yrityksesi myyntiä. Otatte pienet alkumaljat kirkasta ennen yhteistä toimimesi tarjoamaa lounasta 

Edustuskulujen vähentäminen on varsin laaja käsite ja soveltuu moniin toiminimesi liiketoimintaan liittyviin tilanteisiin ja tapaamisiin, joissa tarjotaan jotakin tai hankitaan erilaisia palveluja.

Käytännössä voit vähentää edustusmenoja miltei mistä tahansa vieraanvaraisuuden osoittamisesta, joka jollakin tavalla liittyy toiminimeesi.

2. Mitä sinun pitää muistaa saadaksesi verovähennyksen alkoholista edustuskuluna? 

Kirjoita maksamistasi edustuskuluista saamaasi kuittiin tai muuhun laskuun tieto siitä, miten se liittyi toiminimesi yritystoimintaan ja tieto siitä kuka tai ketkä olivat paikalla.

  • Esimerkiksi: "Liikesuhteiden edistäminen"
  • Osallistujat: "Matti ja Maija Meikäläinen"

Voit vähentää toiminimen verotuksessa 50 % kuitin arvonlisäverollisesta edustuskulun loppusummasta. Et voi tehdä edustuskuluista arvonlisäveron vähennystä.

Liitä kuitit maksuista kirjanpitoosi tai toimita ne kirjanpitäjällesi. 

Varsinainen verovähennys tehdään toiminimesi vuosittaisessa veroilmoituksessa. Verottaja on varannut elinkeinonharjoittajan veroilmoitukseen oman kohdan edustuskuluille. 

3. Kuinka suuren toiminimen veroedun saat vähentämällä ostetun alkoholin edustuskuluna kirjanpidossa? 

Viinan hinnan alennus yrityksellesi verovähennyksen jälkeen on noin 10-20 % riippuen henkilökohtaisesta veroprosentistasi.

Alkoholioston vähentäminen toiminimesi verotuksessa edustuskuluna tarjoaa suhteellisen vähäisen veroedun verrattuna muihin tapoihin.

Lue lisää yrittäjän verotuksesta