Ankka antaa valtavan lahjan Porsaalle, kettu katsoo hyvin kateellisena taustalla

Haluatko antaa jonkin lahjan sukulaisellesi tai hyvälle ystävällesi, mutta mietit lahjaveron vaikutusta?

Jos rahalahjassa on kyse isommista summista, pieni suunnittelu varallisuuden siirtämisessä lapsille tai jollekulle muulle on hyvin kannattavaa. 

Jos annat rahaa tai muuta omaisuutta, lahjaveron maksamisvelvollisuus saattaa tulla eteesi hyvinkin nopeasti. Voit kuitenkin välttää lahjaveron kokonaan ja täysin laillisesti.

Lahjaveron välttämisessä ei ole kysymys jostakin hämärästä veron kiertämisestä, vaan siitä miten ja missä muodossa lahja annetaan.

Onko "pappa betalar" laitonta veron kiertämistä?

"Pappa betalar" -sanonnassa on paljon totuutta mukana. On nimittäin täysin laillista maksaa lapsensa puolesta erilaisia kuluja ilman mitään veroseuraamuksia. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että lahjan saajan eri tarvitse olla edes sukulainen. Nimike tälle järjestelylle on elatuslahja.

Lahjaverosta on moni kuullut, mutta verovapaa elatuslahja saattaa olla sinulle tuntemattomampi käsite. 

Lopputuloksen kannalta elatuslahja saattaa olla verotuksellisesti huomattavasti parempi ratkaisu kuin lahja, koska sen kautta pystyt käytännössä antamaan jopa paljon suurempia kuin lahjana.

On myös mahdollista, että jaat kertynyttä omaisuutta lapsillesi tai jollekulle muulle lahjan ja elatuslahjan yhdistelmänä. 

Omaisuuden jako tällä tavalla saattaa pienentää mahdollista tulevaa perintöveroa huomattavasti ja tarjoaa mahdollisuuden rahan jakamiseen lapsille tai muille jo elinaikanasi siinä määrin kuin tahdot.

Katsotaanpa miten lahja ja elatuslahja eroavat toisistaan verotuksessa, sekä mikä näistä on kulloinkin verotuksellisesti kannattava ratkaisu.

Mitä lahja tarkoittaa verotuksessa?

Verottajan määritelmän mukaan lahja tarkoittaa omaisuuden siirtämistä toiselle henkilölle ilman korvausta. Jos omaisuudesta maksetaan korvaus rahana tai muuna hyödykkeenä, kyseessä on myynti.

Milloin joudut maksamaa lahjaveroa?

Sinun pitää maksaa lahjaveroa jos saat lahjoja samalta henkilöltä kolmen vuoden aikana vähintään 5000 euroa (vuonna 2020). 

Lahjaveroa lahjan saaja joutuu maksamaan riippumatta siitä, millaista omaisuutta hän on saanut

Lahjaveroa maksetaan jopa lahjoitetuista eläimistä, jos niiden arvo ylittää lahjaveron maksamisen rajan. Esimerkkinä tällaisesta lahjasta ensimmäisenä tulee mieleeni vaikkapa hevonen.

Mikä on verovapaa elatuslahja?

Perintö- ja lahjaveron 19. pykälässä kerrotaan elatuslahjasta, joka on lahjaverosta vapaa. 

Siinä todetaan, että lahjaveroa ei suoriteta omaisuudesta tai rahasta "mitä joku on käyttänyt toisen -- elatukseksi taikka muutoin antanut näihin tarkoituksiin sellaisessa muodossa, että lahjan saajalla ei ole mahdollisuutta käyttää lahjaa muihin tarkoituksiin".

Tämä tarkoittaa sitä, että voit vapaasti kustantaa kenen tahansa "elatusta" eli voit maksaa hänen arkielämänsä kuluja. Tämä antaa mahdollisuuden välttää lahjaveron maksaminen, koska kyseessä ei ole suora omaisuuden tai rahan siirtäminen.

Miten käytät elatuslahjaa rahalahjan sijasta ja vältät lahjaveron?

Jos annat suoranaisia rahalahjoituksia, voit kolmen vuoden aikana lahjoittaa enintään edellä mainitun lahjaverosta vapautetun maksimimäärän. Jos lahjan saaja jättää verottajan maksimimäärää suuremman lahjan ilmoittamatta, hän syyllistyy laittomaan veron kiertämiseen.

Elatuslahjojen antamisella sen sijaan ei ole mitään ylärajaa. 

Voit niin halutessasi maksaa kenen tahansa elämiseen liittyviä kuluja ja välttyä lahjaverolta. Esimerkkejä maksuista jotka voit hoitaa toisen henkilön puolesta elatuslahjana:

  • Sähkölaskut
  • Opiskelumenot
  • Vuokrat
  • Ruokakulut
  • Vaatteet
  • Kotivakuutukset

Suunnittelua elatuslahjan antamisessa edellyttää se, että et voi antaa elatuslahjaa rahana. Jos annat rahaa, kyseessä on tavanomainen lahja. 

Sen sijaan voit maksaa elatuslahjan saajan elämisen kuluja suoraan. Voit näin ollen maksaa hänen vuokransa suoraan vuokranantajalle. 

Samalla periaatteella voit maksaa hänen ruokakulujaan, jos menet hänen kanssaan kauppaan ja maksat tuotteet. Edelleen, voit maksaa lahjan saajan sähkölaskut suoraan sähköyhtiölle. 

Tällaiset maksut eivät kuulu lahjaveron piiriin, eikä niistä tarvitse tehdä ilmoitusta verottajalle.

Millaisia lahjoja et voi antaa elatuslahjana?

Verovapaassa elatuslahjassa on joitakin rajoituksia verrattuna tavanomaiseen rahalahjaan. Elatuslahja ei saa suoraan lisätä lahjansaajan varallisuutta, vaikka se välillisesti niin tekeekin. Tämä tarkoittaa sitä, että elatuslahjan täytyy nimensä mukaisesti liittyä vastaanottajan elämisen kuluihin.

Esimerkiksi seuraavat edut tai maksut eivät kelpaa elatuslahjaksi:

  • Lomamatka ulkomaille, et voi maksaa ulkomaanmatkan kuluja elatuslahjana, muuna lahjana voit sellaisen tarjota
  • Auton lahjoittaminen katsotaan lahjaksi, joka lisää saajan varallisuutta, joten autoa et voi elatuslahjana antaa
  • Asuntovelkojen maksu tai lainanlyhennys on elatuslahjaksi kelpaamatonta

Mainittakoon tässä yhteydessä, että asunnon lahjoittaminen jollekulle, yleensä esimerkiksi lapselle, on lahjaveron alaista antamista. Mikään ei kuitenkaan estää sinua tarjoamasta ilmaista asumista kenelle haluat.

Ilmaista asumista ei veroteta. 

Samoin voit antaa jonkun asua omistamassasi asunnossa pelkkien vastikekulujen hinnalla. Tällöin joudut tosin ilmoittamaan tulot veroilmoituksella ja vähentämään asunnon menot. Järjestely teettää hieman paperitöitä.

Lahjaveron välttäminen on siis mahdollista, mutta se vaatii suunnittelua. 

Tiivistelmänä voit ensin maksaa elatuslahjana erilaisia kuluja ja sen jälkeen antaa rahana summan, joka jää alle lahjaveron alarajan.

Katso lisää kiinnostavia poimintoja verotuksesta