Mikä sähkösopimus kannattaa valita nyt? [tämä on tekoälyn 1. vaihtoehto]

Ihmiset juoksevat kohti linnaa johon iskee sähkönpurkaus eli salama

2023 - kannattaako ottaa määräaikainen, toistaiseksi voimassa oleva vai pörssisähkön hintaan perustuva sähkösopimus? 

Vai onko kenties vähän tunnettu toimitusvelvollinen sähkösopimus sinulle paras?

Nykyinen äärimmäisyydestä toiseen vaihteleva sähkön hinta on tehnyt kysymyksen vieläkin vaikeammaksi, kuin aiemman suhteellisen vakaan sähkön hinnan aikaan. 

On hyvin vaikea ennustaa todellista toteutuvaa sähkön hintaa, vaikka sähkön futuurihinnat antavatkin jotain viitteitä tulevasta.

Sähköyhtiöt ovat todenneet poikkeuksellisen markkinatilanteen itsekin ja monet sähköyhtiöt suostuivat hetkellisesti loppuvuodesta 2022 myymään sähköä ainoastaan pörssisähkön hintaan perustuvilla sopimuksilla.

Nyt määräaikaiset sähkösopimukset ovat tehneet jälleen paluun. 

Sähköyhtiölle pörssisähkön myyminen puolestaan on käytännössä aina kannattava vaihtoehto, vaikka se ei sitä sähkön ostajalle välttämättä olekaan.

Pörssisähkön hinta perustuu tunneittain vaihtuvaan sähkön hintaan. Alle vuorokauden mittainen jakso sähkön tuleviin tuntihintoihin julkaistaan päivittäin internetissä.

Mikä sähkösopimus kannattaa tehdä nyt ja mitä eroa niillä on?

Tässä artikkelissa sähkösopimuksista:

 1. Kannattaako toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?
 2. Kannattaako määräaikainen sähkösopimus?
 3. Ottaisitko pörssisähkön hintaan perustuvan sähkösopimuksen?
 4. Mikä on toimitusvelvollisuuteen perustuva sähkösopimus?
 5. Auttaako sähkön kilpailuttaminen?
 6. Minkä sähkösopimuksen Henrik von Fyffendahl ottaa?

Ylläolevista linkeistä pääset suoraan haluamaasi sisältöön.

1. Kannattaako ottaa toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Mikä on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?
 • Sähköyhtiösi määrittää hinnan, jolla se myy sähköä ja se muuttaa hintojaan aika ajoin
 • Hinta saattaa olla enemmän tai vähemmän verrattuna määräaikaisen sopimuksen hintaan
 • Tämä sopimustyyppi ei ole sama kuin pörssisähkön hinnan mukaan määritetty sopimus, sen sijaan sähköyhtiö tarjoaa sähköä jollakin hinnalla, jota se saattaa muuttua esimerkiksi kuukauden varoitusajalla

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tuo vapauden valita toisen sopimuksen (ja sähköntoimittajan), kun siltä tuntuu.

Toisaalta sähköyhtiö on vapaa muuttamaan sähkön hintaa vapaasti, ilmoitus asiakkaalle sähkön hintamuutoksesta muutamaa viikkoa etukäteen riittää. 

Sähkön hinta on kuitenkin sama vuorokauden eri aikoina, jos olet ottanut yleissähkösopimuksen.

2. Kannattaako tehdä määräaikainen sähkösopimus?

Miten määräaikainen sähkösopimus toimii?
 • Hinta pysyy kulutettua yksikköä (kilowattitunti) kohti samana koko sopimuskauden, esimerkiksi 12 kuukautta tai 24 kuukautta
 • Päädyt maksamaan enemmän tai vähemmän sähköstäsi verrattuna toistaiseksi voimassa olevaan sähkösopimukseen riippuen sähkön hinnan tulevasta kehityksestä
 • Sopimuksen hinta perustuu sähköyhtiön arvioon tulevasta hintakehityksestä, nämä arviot vaihtelevat sähkönmyyjien kesken

Jos sähköyhtiö lopettaa toimintansa, myös määräaikaisen sopimuksesi voimassaolo lakkaa. Tällöin joudut etsimään toisen sähköntoimittajan. Jos taas muutat itse toiseen osoitteeseen, määräaikaisen sähkösopimuksesi voimassaolo katkeaa.

Muutoin sopimus sähköyhtiön kanssa on sinua sitova.

Jotkut sähköyhtiöt markkinoivat loppuvuodesta 2022 erityisen ahkerasti vuoden määräaikaisia sähkösopimuksia. Kuten tämän artikkelin aiemmassa päivityksessä totesin, se saattoi viitata siihen, että sähköyhtiöt odottivat sähkön hinnan laskevan talven jälkeen jolloinkin keväällä tai kesällä 2023.

Näin on käynytkin tätä päivitystä tehdessä kevään 2023 aikana!

Vinkki: Vertaa sähkösopimuksia energiaviraston sivuilla.

3. Kannattaisiko pörssisähkön hintaan perustuva sähkösopimus?

Miten pörssisähkösopimus toimii?

 • Sähkön hinta vaihtelee tunneittain pohjoismaisen sähköpörssin hintatason mukaan
 • Sähköpörssin hintaan sähköyhtiö lisää oman marginaalinsa eli haluamansa tuotto-osuuden

Maksat sähköstäsi vaihtelevaa hintaa sen mukaan mitä käyttämäsi sähkö maksaa jollakin tietyllä vuorokauden tunnilla.

Voit seurata sähkön tuntihintaa valitsemasi sähköyhtiön internet-sivuilta tai suoraan sähköpörssin julkaisemia tuntihintoja. Pörssisähkön päivähintoihin pääset esimerkiksi näistä:

Sivustot päivittävät seuraavan päivän sähkön hintatiedot iltapäivisin.

Kannattaako sopimukseksi valita pörssisähkö?

Aiemmin kirjoitin, että aktiivinen sähkösopimuksen kilpailuttaja valitsee toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ja harvemmin sähkönsä hinnan kilpailuttava ottaa määräaikaisen sähkösopimuksen. 

Sähkömarkkinoiden tilanne muuttuu tällä hetkellä kuitenkin jatkuvasti kuukaudesta, jopa viikosta, toiseen.

Pörssisähköön perustuva sähkösopimus voi olla todella edullinen, mutta vaatii sähkön hinnan kyttäämistä.

Pörssisähkön hinnan vaihtelu voi aika ajoin olla todella rajua riippuen vuorokauden ajasta. Joinakin arkipäivinä sähkö saattaa maksaa kymmeniä kertoja enemmän kuin yön tunteina.

Tämä tarkoittaa suoraan sitä, että sähkön kulutuksen osuus sähkölaskustasi on vastaavasti kymmeniä kertoja suurempi riippuen minkä tunnin aikana kulutat sähköä.

Jos valitset pörssisähkön hintaan perustuvan sopimuksen, saatat saada sähköä äärimmäisen halvalla tai sitten maksat siitä todella paljon. 

Jos sinulla on pörssisähkön hintaan perustuva sopimus, yleensä sinun kannattaa käyttää sähköä vain öisin ja viikonloppuisin. Tosin aina siitäkään ei ole apua, vaan ainoa tapa säästää on minimoida sähkönkulutuksesi

Hintaa kannattaa seurata päivästä ja tunnista toiseen, jos haluat välttyä yllätyksiltä sähkölaskussasi.

Marraskuussa 2022 MTV Uutisten artikkelissa kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja suositteli pörssisähköä henkilökohtaisena mielipiteenään. 

Vaikka kukaan ei voinut varmaksi sitä tuolloin tietää, sähkön hinta osoittautui joulukuun 2022 huippuhintojen jälkeen pörssisähkön käyttäjiä suosivaksi. Pakko siis myöntää, että Fingridin johtaja osui varsin oikeaan.

Jos sähkö maksaa hetkellisesti enemmän, suuri merkitys alkaa olla sillä, miten pystyt vähentämään sähkön käyttämistä korkean hinnan aikoina mahdollisimman minimaaliseksi.

Lue lisää sähkönkulutuksen vähentämisestä: 18 tapaa vähentää sähkönkulutusta - miten säästät sähköä jo tänään?

4. Löydätkö harvinaisemman ratkaisun, toimitusvelvollisuuden alaisen sähkönmyyntisopimuksen?

Tiedätkö, mikä on toimitusvelvollinen sähkönmyyjä? 

Toimitusvelvollinen sähkönmyyjä on oman alueesi suurin sähköntoimittaja, se on merkittävä paikallinen sähköyhtiö. 

Esimerkiksi Helsingin alueella toimitusvelvollinen sähkönmyyjä on Helen Oy. Tampereella vastaava toimitusvelvollinen sähkönmyyjä on Tampereen Sähkölaitos Oy.

Energiaviraston sivuilla kerrotaan sähkönmyyjän toimitusvelvollisuudesta (lainauksen lihavointi meidän):

Verkkoyhtiösi vastuualueella toimii myös toimitusvelvollinen sähkönmyyjä, jonka on toimitettava sähköä alueen kotitalouksille julkisilla hinnoilla ja ehdoilla. Hintojen pitää olla kohtuullisia. Tiedon alueesi toimitusvelvollisesta myyjästä saat postinumeroalueesi verkkoyhtiöltä.

Sähkön kohtuullisen hintatason määrittämiseksi on tehty Energiavirastolle useita tutkintapyyntöjä eri sähköyhtiöiden hinnoittelusta.

Tarkista, millä sähköyhtiöllä on toimitusvelvollisuus omalla asuinalueellasi ja etsi tieto, millä hinnalla saisit kyseisen sähkösopimuksen. 

Usea sähköyhtiö on viime aikoina vaihtanut myös toimitusvelvollisuustuotteekseen pörssisähkön.

Miten löydät tiedon toimitusvelvollisesta sähkönmyyjästä ja sähkötuotteesta?

Kun tiedät, mikä on postinumeroalueesi sähköverkon haltijana toimiva sähköyhtiö, ota yhteyttä kyseiseen alueesi sähköverkkoa ylläpitävään yhtiöön ja kysy toimitusvelvollista sähkötuotetta. 

Paikallisesta sähköntoimittajastasi riippuen se saattaa olla edullisempaa.

Jotkut toimitusvelvolliset sähköverkkoyhtiöt kertovat tiedon toimitusvelvollisuustuotteestaan myös nettisivuillaan, toiset eivät. Muutamat sähköyhtiöt ovat erikseen poistaneet tiedon sivuiltaan.

Nihkeys tiedottaa asiakkaille toimitusvelvollisuustuotteesta saattaa johtua joidenkin sähkönmyyjien haluttomuudesta myydä epävarmoina aikoina muuta kuin pörssisähköä.

Lue nyt: Onko hanavesi uusi superjuoma?

5. Milloin sähkön kilpailuttaminen auttaa saamaan halvemman sähkösopimuksen?

Sähkösopimus on hyvin helppo kilpailuttaa netissä. Sähkön kilpailutussivustot eivät kuitenkaan ole erehtymättömiä, eivätkä välttämättä sisällä kaikkien sähköyhtiöiden tarjouksia. 

Sähkön hinta ja sähköyhtiöiden tarjoukset voivat myös muuttua nopeammin kuin kilpailutussivustot ehtivät päivittää tietojaan. 

Tarkista sähkön hinta myös suoraan sinua kiinnostavan sähköyhtiön sivuilta.

Edellä mainitut seikat huomioon ottaen sähkön kilpailuttaminen internetissä on edelleen suhteellisen helppoa ja nopeaa. Todennäköisesti onnistut sen jälkeen maksamaan hieman vähemmän käyttämästäsi sähköstä.

6. Minkä sähkösopimuksen Henrik von Fyffendahl ottaa?

Henrik von Fyffendahlilla on edelleen voimassa ennen energiakriisiä tehty määräaikainen sähkösopimus, joka ei pääty keskellä talvea.

Jos Henrik ottaisi nyt uuden sähkösopimuksen, hän ottaisi pörssisähkön hintaan perustuvan sähkösopimuksen. Hyväksi kakkoseksi näyttää nyt keväällä 2023 nousseen jälleen määräaikainen sähkösopimus. 

Otettuaan pörssisähkösopimuksen Henrik seuraisi seuraavaa ohjeistusta:

 • Käytä sähköä veden tai sähkön lämmitykseen edullisimpina aikoina eli yöllä, tuulisella ilmalla tai Olkiluodon uuden ydinvoimalan toimiessa
 • Seuraa sähkön päivittäistä pörssihintaa kohdassa 3 mainituilla tavoilla ja ajoita sähkön käyttöä edullisempiin aikoihin
 • Odota halvempien määräaikaisten sähkösopimusten paluuta (jos tämän hetkinen hinta ei edelleenkään miellytä)
 • Pyri vähentämään mahdollisimman suuri osuus sähkölaskuista osana yritystoiminnan kuluna esimerkiksi työhuonevähennyksen kautta

Henrik uskoi halvemman sähkön paluuseen eikä halunnut sitoutua kalliisiin määräaikaisiin sähkösopimuksiin ennen hintojen laskua. Sattumoisin samaa mieltä sähkön hinnan kehityksestä oli Suomen Yrittäjien artikkelin lainaaman lausunnon mukaan edelläkin mainittu Fingridin toimitusjohtaja.

Mutta kuten sanottu, Henrikillä on voimassa oleva aiemmin otettu edullinen määräaikainen sähkösopimus, joten päätös tulee eteen vasta myöhemmin.

7. Minkä sähkösopimuksen tekoäly (Open AI GPT-3) ottaisi nyt?

Tässä artikkelissa esitettyjen tietojen perusteella tekoälyn mielestä paras sähkösopimus on pörssisähkön hintaan perustuva sähkösopimus. 

Se heijastaa tekoälyn mielestä nykyistä markkinatilannetta ja tarjoaa mahdollisuuden saada edullisempaa sähköä, jos sähkön hinta laskee. 

Toiseksi paras sähkösopimus tekoälyn mielestä olisi toimitusvelvollisuuteen perustuva sähkösopimus, koska se tarjoaa edullisempaa sähköä, jos sähkön hinta nousee. 

Kolmanneksi parhaaksi vaihtoehdoksi tekoäly ehdottaa määräaikaista sähkösopimusta. Siinä hinta on ennalta sovittu ja se voi olla edullisempi kuin toistaiseksi voimassa oleva sopimus, mutta se voi myös olla kalliimpi kuin pörssisähkön hintaan perustuva sopimus, jos sähkön hinta laskee.

Vaan tekoälypä ei tiedä, mitä paikalliset sähköyhtiöt kulloinkin tarjoavat eikä tunne yksilöllisiä olosuhteitasi ja siksi sokea siihen luottaminen ei tätäkään kysymystä ratkaise.

Lisäksi se on sähkösopimusten "paremmuutta" miettiessään altistunut tämän artikkelin ajatuksille. Näin ollen sen ratkaisu voi perustua vain sille syötettyyn tietoon

Kuten aina, sinä teet lopulliset ratkaisut, myös sähkösopimuksessa.

Lue lisää energiankulutuksesta ja asumisesta

Uudempi Vanhempi