Ankka on ottanut sähäkän sähkösopimuksen ja on juuri saamassa kunnon sätkyn

Kesä 2024: Kannattaako ottaa määräaikainen, toistaiseksi voimassa oleva vai pörssisähkön hintaan perustuva sähkösopimus? 

Äärimmäisyydestä toiseen vaihteleva sähkön hinta on tehnyt kysymyksen vaikeammaksi, kuin aiemman suhteellisen vakaan sähkön hinnan aikaan. 

On hyvin vaikea ennustaa todellista toteutuvaa sähkön hintaa, vaikka sähkön futuurihinnat antavatkin jotain viitteitä tulevasta.

Sähköyhtiöt ovat todenneet poikkeuksellisen markkinatilanteen itsekin ja monet sähköyhtiöt suostuivat hetkellisesti loppuvuodesta 2022 myymään sähköä ainoastaan pörssisähkön hintaan perustuvilla sopimuksilla.

Poikkeusajan jälkeen määräaikaiset sähkösopimukset ovat tehneet jälleen paluun. 

Sähköyhtiölle pörssisähkön myyminen puolestaan on käytännössä aina kannattava vaihtoehto, vaikka se ei sitä sähkön ostajalle välttämättä olekaan.

Pörssisähkön hinta perustuu tunneittain vaihtuvaan sähkön hintaan. Alle vuorokauden mittainen jakso sähkön tuleviin tuntihintoihin julkaistaan päivittäin internetissä.

Mikä sähkösopimus kannattaa tehdä nyt ja mitä eroa niillä on?

Tässä artikkelissa sähkösopimuksista:

 1. Kannattaako toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?
 2. Kannattaako määräaikainen sähkösopimus?
 3. Ottaisitko pörssisähkön hintaan perustuvan sähkösopimuksen?
 4. Mikä on toimitusvelvollisuuteen perustuva sähkösopimus?
 5. Auttaako sähkön kilpailuttaminen?
 6. Minkä sähkösopimuksen Henrik von Fyffendahl ottaa?

Ylläolevista linkeistä pääset suoraan haluamaasi sisältöön.

1. Kannattaako ottaa toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Mikä on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?
 • Sähköyhtiösi määrittää hinnan, jolla se myy sähköä ja se muuttaa hintojaan aika ajoin
 • Hinta saattaa olla enemmän tai vähemmän verrattuna määräaikaisen sopimuksen hintaan
 • Tämä sopimustyyppi ei ole sama kuin pörssisähkön hinnan mukaan määritetty sopimus, sen sijaan sähköyhtiö tarjoaa sähköä jollakin hinnalla, jota se saattaa muuttua esimerkiksi kuukauden varoitusajalla

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tuo vapauden valita toisen sopimuksen (ja sähköntoimittajan), kun siltä tuntuu.

Toisaalta sähköyhtiö on vapaa muuttamaan sähkön hintaa vapaasti, ilmoitus asiakkaalle sähkön hintamuutoksesta muutamaa viikkoa etukäteen riittää. 

Sähkön hinta on kuitenkin sama vuorokauden eri aikoina, jos olet ottanut yleissähkösopimuksen.

2. Kannattaako tehdä määräaikainen sähkösopimus?

Miten määräaikainen sähkösopimus toimii?
 • Hinta pysyy kulutettua yksikköä (kilowattitunti) kohti samana koko sopimuskauden, esimerkiksi 3, 6, 12 tai 24 kuukautta
 • Päädyt maksamaan enemmän tai vähemmän sähköstäsi verrattuna toistaiseksi voimassa olevaan sähkösopimukseen riippuen sähkön hinnan tulevasta kehityksestä
 • Sopimuksen hinta perustuu sähköyhtiön arvioon tulevasta hintakehityksestä, nämä arviot vaihtelevat sähkönmyyjien kesken

Jos sähköyhtiö lopettaa toimintansa, myös määräaikaisen sopimuksesi voimassaolo lakkaa. Tällöin joudut etsimään toisen sähköntoimittajan. Jos taas muutat itse toiseen osoitteeseen, määräaikaisen sähkösopimuksesi voimassaolo katkeaa.

Muutoin sopimus sähköyhtiön kanssa on sinua sitova.

Jotkut sähköyhtiöt markkinoivat loppuvuodesta 2022 erityisen ahkerasti vuoden määräaikaisia sähkösopimuksia. Kuten tämän artikkelin aiemmassa päivityksessä totesin, se saattoi viitata siihen, että sähköyhtiöt odottivat sähkön hinnan laskevan talven jälkeen jolloinkin keväällä tai kesällä 2023.

Näin sittemmin tapahtuikin kevään 2023 aikana!

Vinkki: Vertaa sähkösopimuksia energiaviraston sivuilla.

3. Kannattaisiko pörssisähkön hintaan perustuva sähkösopimus?

Miten pörssisähkösopimus toimii?

 • Sähkön hinta vaihtelee tunneittain pohjoismaisen sähköpörssin hintatason mukaan
 • Sähköpörssin hintaan sähköyhtiö lisää oman marginaalinsa eli haluamansa tuotto-osuuden

Maksat sähköstäsi vaihtelevaa hintaa sen mukaan mitä käyttämäsi sähkö maksaa jollakin tietyllä vuorokauden tunnilla.

Voit seurata sähkön tuntihintaa valitsemasi sähköyhtiön internet-sivuilta tai suoraan sähköpörssin julkaisemia tuntihintoja.

Pörssisähkön päivähintoihin pääset esimerkiksi näistä:

Sivustot päivittävät seuraavan päivän sähkön hintatiedot iltapäivisin.

Kannattaako sopimukseksi valita pörssisähkö?

Joskus aiemmin kirjoitin, että aktiivinen sähkösopimuksen kilpailuttaja valitsee toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ja harvemmin sähkönsä hinnan kilpailuttava ottaa määräaikaisen sähkösopimuksen.

Pörssisähkö oli siihen aikaan harvinaisempi ratkaisu.

Sähkömarkkinoiden tilanne muuttuu nykyään jatkuvasti kuukaudesta, jopa päivästä, toiseen.

Pörssisähköön perustuva sähkösopimus voi olla todella edullinen, mutta vaatii sähkön hinnan kyttäämistä ja kulutuksen ajoittamista.

Pörssisähkön hinnan vaihtelu voi aika ajoin olla todella rajua riippuen vuorokauden ajasta. Joinakin arkipäivinä sähkö saattaa maksaa kymmeniä kertoja enemmän kuin yön tunteina.

Viime aikoina aurinkopaneelien yleistymisen vuoksi sähkön hinta on toisinaan ollut todella halpaa myös valoisina iltapäivän tunteina.

Tämä tarkoittaa suoraan sitä, että sähkön kulutuksen osuus sähkölaskustasi voi olla kymmeniä kertoja suurempi tai pienempi riippuen siitä, minkä tunnin aikana kulutat sähköä.

Jos valitset pörssisähkön hintaan perustuvan sopimuksen, saatat saada sähköä äärimmäisen halvalla tai sitten maksat siitä todella paljon. 

Jos sinulla on pörssisähkön hintaan perustuva sopimus, yleensä sinun kannattaa käyttää enemmän sähköä öisin, viikonloppuisin tai valoisina iltapäivinä. Tosin aina siitäkään ei ole apua, vaan ainoa tapa säästää on minimoida sähkönkulutuksesi

Hintaa kannattaa seurata päivästä ja tunnista toiseen, jos haluat välttyä yllätyksiltä sähkölaskussasi.

Marraskuussa 2022 MTV Uutisten artikkelissa kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja suositteli pörssisähköä henkilökohtaisena mielipiteenään. 

Vaikka kukaan ei voinut varmaksi sitä tuolloin tietää, sähkön hinta osoittautui joulukuun 2022 huippuhintojen jälkeen pörssisähkön käyttäjiä suosivaksi. Pakko siis myöntää, että Fingridin johtaja osui varsin oikeaan.

Jos sähkö maksaa hetkellisesti enemmän, suuri merkitys alkaa olla sillä, miten pystyt vähentämään sähkön käyttämistä korkean hinnan aikoina mahdollisimman minimaaliseksi.

Lue lisää sähkönkulutuksen vähentämisestä: 18 tapaa vähentää sähkönkulutusta - miten säästät sähköä jo tänään?

4. Löydätkö harvinaisemman ratkaisun, toimitusvelvollisuuden alaisen sähkönmyyntisopimuksen?

Tiedätkö, mikä on toimitusvelvollinen sähkönmyyjä? 

Toimitusvelvollinen sähkönmyyjä on oman alueesi suurin sähköntoimittaja, se on merkittävä paikallinen sähköyhtiö. 

Esimerkiksi Helsingin alueella toimitusvelvollinen sähkönmyyjä on Helen Oy. Tampereella vastaava toimitusvelvollinen sähkönmyyjä on Tampereen Sähkölaitos Oy.

Energiaviraston sivuilla kerrotaan sähkönmyyjän toimitusvelvollisuudesta (lainauksen lihavointi meidän):

Verkkoyhtiösi vastuualueella toimii myös toimitusvelvollinen sähkönmyyjä, jonka on toimitettava sähköä alueen kotitalouksille julkisilla hinnoilla ja ehdoilla. Hintojen pitää olla kohtuullisia. Tiedon alueesi toimitusvelvollisesta myyjästä saat postinumeroalueesi verkkoyhtiöltä.

Sähkön kohtuullisen hintatason määrittämiseksi tehtiin Energiavirastolle useita tutkintapyyntöjä eri sähköyhtiöiden hinnoittelusta.

Myöhemmin Energiavirasto antoi linjauksen kysymykseen sähkön hinnasta, mutta siitä ei kuluttajalle paljon lohtua irronnut.

Usea sähköyhtiö on viime aikoina vaihtanut myös toimitusvelvollisuustuotteekseen pörssisähkön, joten hinnat toimitusvelvollisuussähkölle ovat yleisesti samalla tasolla, kuin muutkin sopimukset.

Miten löydät tiedon toimitusvelvollisesta sähkönmyyjästä ja sähkötuotteesta?

Kun tiedät, mikä on postinumeroalueesi sähköverkon haltijana toimiva sähköyhtiö, ota yhteyttä kyseiseen alueesi sähköverkkoa ylläpitävään yhtiöön ja kysy toimitusvelvollista sähkötuotetta. 

Paikallisesta sähköntoimittajastasi riippuen se saattaa olla edullisempaa.

Jotkut toimitusvelvolliset sähköverkkoyhtiöt kertovat tiedon toimitusvelvollisuustuotteestaan myös nettisivuillaan, toiset eivät. Muutamat sähköyhtiöt ovat erikseen poistaneet tiedon sivuiltaan.

Nihkeys tiedottaa asiakkaille toimitusvelvollisuustuotteesta saattaa johtua joidenkin sähkönmyyjien haluttomuudesta myydä epävarmoina aikoina muuta kuin pörssisähköä.

Lue nyt: Onko hanavesi uusi superjuoma?

5. Milloin sähkön kilpailuttaminen auttaa saamaan halvemman sähkösopimuksen?

Sähkösopimus on hyvin helppo kilpailuttaa netissä. Sähkön kilpailutussivustot eivät kuitenkaan ole erehtymättömiä, eivätkä välttämättä sisällä kaikkien sähköyhtiöiden tarjouksia. 

Sähkön hinta ja sähköyhtiöiden tarjoukset voivat myös muuttua nopeammin kuin kilpailutussivustot ehtivät päivittää tietojaan. 

Tarkista sähkön hinta myös suoraan sinua kiinnostavan sähköyhtiön sivuilta.

Edellä mainitut seikat huomioon ottaen sähkön kilpailuttaminen internetissä on edelleen suhteellisen helppoa ja nopeaa. Todennäköisesti onnistut sen jälkeen maksamaan hieman vähemmän käyttämästäsi sähköstä.

6. Minkä sähkösopimuksen Henrik von Fyffendahl ottaa?

Henrik von Fyffendahlilla oli koko talven 2022-2023 energiakriisin ajan voimassa aiempi määräaikainen sähkösopimus.

Vuoden 2023 lopulla hän otti erään sähköyhtiön lyhyenä tarjousjaksona uuden pidemmän määräaikaisen sähkösopimuksen eikä ole vuoden 2024 puolellakaan katunut valintaansa.

Jos Henrik ottaisi nyt uuden sähkösopimuksen, hän ottaisi uuden määräaikaisen sähkösopimuksen, koska määräaikaisten sopimusten hintatarjoukset ovat parantuneet. 

Hyväksi kakkoseksi näytti syksyllä 2023 nousevan pörssisähkösopimus. 

Henrik pyrkii myös vähentämään mahdollisimman suuren osuuden sähkölaskuistaan osana yritystoimintansa kuluja, esimerkiksi työhuonevähennyksen kautta.

Henrik uskoi halvemman sähkön paluuseen eikä halunnut sitoutua aiempiin määräaikaisiin sähkösopimuksiin ennen hintojen laskua. Sattumoisin samaa mieltä sähkön hinnan kehityksestä oli Suomen Yrittäjien artikkelin lainaaman lausunnon mukaan edelläkin mainittu Fingridin toimitusjohtaja.

7. Minkä sähkösopimuksen tekoäly (Gemini, Google) ottaisi?

Tekoäly vastaa tämän artikkelin pohjalta. Tekoälyn vastauksessa joitakin lauseita on muokattu ja suoranaisia asiavirheitä korjattu:

Valitettavasti en voi antaa suoraa vastausta siihen, mikä sähkösopimus on paras juuri sinulle, sillä se riippuu monista tekijöistä, kuten:

1. Sähkönkulutuksestasi

Kuinka paljon sähköä kulutat keskimäärin kuukaudessa?

Onko kulutuksesi tasaista ja kuinka paljon sähkönkulutuksesi vaihtelee eri kellonaikoina?

2. Sähkön hinnan kehityksestä

Onko sinulla tietoa tai oletko valmis seuraamaan sähkön pörssihintoja?

Uskotko sähkön hinnan laskevan tulevaisuudessa?

3. Taloudellisesta tilanteestasi

Haluatko maksaa sähköstä kiinteän hinnan vai oletko valmis ottamaan riskin sähkön hinnan vaihtelusta?

Onko sinulla varaa maksaa mahdollisesti korkeampaa sähkölaskua, jos sähkön hinta nousee?

4. Henkilökohtaisista mieltymyksistäsi

Kuinka paljon olet valmis näkemään vaivaa sähkösopimuksen valitsemisen ja sähkön hinnan seuraamisen kanssa?

Arvostatko ennustettavuutta ja mielenrauhaa vai haluatko hyödyntää mahdollisia säästöjä sähkön hinnan vaihdellessa?

Artikkelin perusteella Henrik von Fyffendahl valitsi uuden määräaikaisen sähkösopimuksen, koska hän uskoi sähkön hinnan laskevan tulevaisuudessa ja halusi ennustettavuutta sähkölaskunsa suhteen. Hän on myös valmis vähentämään sähkönkulutustaan osana yritystoimintansa kuluja.

Tässä on yhteenveto eri sähkösopimustyypeistä

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

 • Ei välttämättä ole halvin vaihtoehto
 • Tarjoaa vapauden vaihtaa toiseen sopimukseen milloin tahansa

Määräaikainen sähkösopimus

 • Hinta on kiinteä koko sopimuskauden ajan
 • Voi olla halvempi kuin toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jos sähkön hinta nousee
 • Sopimuskausi on tyypillisesti 3-24 kuukautta

Pörssisähkön hintaan perustuva sopimus

 • Hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin hintatason mukaan
 • Voi olla edullinen vaihtoehto, jos kulutat sähköä pääasiassa valoisina iltapäivinä, öisin ja viikonloppuisin
 • Vaatii sähkön hinnan seuraamista ja kulutuksen ajoittamista

Toimitusvelvollinen sähkösopimus

 • Saattaa tarjota sähköä kohtuulliseen hintaan alueen kotitalouksille
 • Hinta voi olla sama kuin muilla sopimustyypeillä
 • Ei välttämättä ole saatavilla kaikilla alueilla

Suosittelen, että vertailet eri sähkösopimuksia ja valitset tarpeisiisi sopivimman.

Kuten aina, sinä teet lopulliset ratkaisut sähkösopimuksen valinnassa itse. 

Lue lisää energiankulutuksesta ja asumisesta