FIRE: 15 väittämää taloudellisesta vapaudesta - pitävätkö ne paikkansa?

Firettäminen, firetys, FIRE-liike, taloudellinen riippumattomuus tai taloudellinen vapaus - kaikki nämä viittaavat samaan asiaan. 

Ne tarkoittavat päämäärää, jossa firettäjä saavuttaa taloudellisen omavaraisuuden säästämällä ja sijoittamalla niin paljon ja niin kauan, että hän voi valita tekeekö työtä rahan eteen vai ei. 

FIREn ympärillä käydään paljon keskustelua. Tämä blogi on pyörinyt firettämiseen liittyvissä aiheissa perustamisestaan asti, pitäisikö oikeastaan vaihtaa koko nimikin "FIRE-blogiksi"?

Sana "firettäminen" on englannin kielestä jonkun kaappaama lainasana, joka tarkoittaa aktiivista pyrkimystä kohti aikaista omaehtoista eläköitymistä tai vakavaraisuuden tasoa, jossa firettäjä voi tehdä vapaasti mitä todella haluaa rahan ansainnan rajoittamatta ajankäyttöään juuri lainkaan.

Sisältö | 15 pikalinkkiä taloudelliseen riippumattomuuteen 

Firetys: Väittämät 1-5

Firettäminen: Väittämät 6-10

Taloudellinen riippumattomuus: Väittämät 11-15

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelusta on liikkeellä hyvin erilaisia käsityksiä ja joskus keskustelu aiheesta saa suorastaan eriskummallisia suuntia. 

1. "Firettäminen tarkoittaa sitä, että henkilö lopettaa työn tekemisen ja kaiken muunkin aktiivisen elämän"

Taloudellinen riippumattomuus antaa toteutuessaan firettäjälle vapauden tehdä mitä hän haluaa ilman rahan tienaamisen pakkoa palkkatyön avulla. Taloudellisesti vapaa ihminen ei ole yhden työpaikan loukussa, koska hänellä on mahdollisuus tehdä mitä työtä haluaa. 

Tuon työn ei tarvitse olla firettäjälle rahallisesti kannattavaa, vaan hän voi tehdä sitä saadakseen elämäänsä sisältöä ja tarkoitusta. Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa myös vapautta veloista ja lainoista, jos itse haluaa niin tehdä.

Firettäminen tarkoittaa hyvin harvalle vakavaraiselle ihmiselle mitään tekemättömyyttä. Sen sijaan se tarkoittaa, että voit tehdä sitä mikä tuntuu kaikkein tarkoituksellisimmalta sinulle. Se saattaa tarkoittaa junabongausta tai muuttamista Etelä-Amerikkaan tutkimaan jäljellä olevia sademetsiä. Se voi myös tarkoittaa vapaaehtoistyötä suurempien päämäärien edistämiseksi. 

Firettäminen on kaukana sohvalla makaamisesta. Enemmän siitä vaikuttavat haaveilevan oravanpyörässä olevat.

2. "Firettämisen onnistuminen on sattuman kauppaa, joka on kiinni osakemarkkinoiden tai pörssin heilahteluista"

Matka taloudelliseen riippumattomuuteen on hyvin tarkoitushakuista toimintaa. Se sisältää rahan säästämistä ja sijoittamista kurinalaisesti ja tietty päämäärä mielessä. Useimmat pankin tai muun rahalaitoksen asiantuntijat suosittelevat pitkäaikaista sijoittamista kaikille, riippumatta siitä ajatteleeko joku olevansa firettäjä.

Firettäminen saattaa sisältää sijoittamista suoraan pörssin kautta osakemarkkinoille. Aivan yhtä hyvin se saattaa sisältää sijoittamista rahastojen kautta korkomarkkinoille (jossa valtiot tai suuryritykset lainaavat rahaa ihmisiltä) tai muiden rahastojen avulla laajasti eri yhtiöiden osakkeisiin. 

Sijoittamisen ja säästämisen rajaaminen pelkästään osakkeisiin tavoitellessasi taloudellista riippumattomuutta on mahdollista, mutta ei mitenkään pakollista. Taloudellinen valinnanvapaus voidaan saavuttaa omistamatta koskaan yhtäkään pörssiosaketta. 

Firettäjä voi sijoittaa säästämiään rahoja talletuksiin, valtioiden lainoihin (esimerkiksi edellä mainittujen rahasatojen kautta) tai asuntoihin. Taloudellinen riippumattomuus voidaan saavuttaa myös perustamalla oma yritys ja sijoittamalla siihen. 

Yhtä hyvin joku saattaa olla todella hyvä yhdessä asiassa ja menestyä vaikkapa muusikkona. Tällöin oma yritys on vain tapa hallita ansaittuja rahoja. 

Sijoittaminen osakemarkkinoille on vain yksi monista firettäjän vaihtoehdoista taloudelliseen riippumattomuuteen. Uhkarohkea pörssikeinottelu kuuluu hyvin harvoin kenenkään firettäjän toiminta-ajatukseen.

3. "Firettäjän talous romahtaa jos eläkeiän kynnykselle osuu pörssiromahdus"

Tämä on kiinnostava ajatus. Jos henkilö on sijoittanut vuosikausia tavoitteenaan taloudellinen riippumattomuus ja käynyt sinä aikana läpi yhden tai kaksi pörssiromahdusta, onko hän niin tyhmä että seuraava talouskriisi syö koko pääoman? 

Edellisessä kohdassa jo mainittiin, että firettäjän ei ole pakko pitää rahojaan pörssissä ollenkaan. Lisäksi vaikka firettäjän rahat olisivatkin pörssissä, miksi hänen henkilökohtaiset menonsa kasvaisivat yhtä äkkiä pörssiromahduksen aikana monin kertaisiksi ja se söisi juuri silloin koko pääoman eli kaikki säästöt.

Kuvitellaanpa, että jollakulla olisi ollut ennen eläkkeelle siirtymistään ennen pörssiromahdusta 500 000 euroa kokonaan osakemarkkinoilla ja niiden arvosta putoaa puolet. Jäljellä on näin ollen 250 000 euron omaisuus. Firettäjän kuukausikulutus on vaikkapa siivoojan palkka eli noin 1700 euroa. Sillä hän eläisi yli 12 vuotta.

On melkoinen olettamus osakemarkkinat eivät toipuisi 12 vuodessa ja että taloudesta hyvin perillä oleva firettäjä istuisi kotonaan 12 vuotta tekemättä asialle mitään! Hänellähän on kaikki maailman aika aloittaa mitä tahansa uutta, tehdä töitä osa-aikaisesti tai muuttaa vaikka halpaan Portugaliin ja elää siellä laman yli. 

Edelleen, tämäkin olettama viittaa siihen, että taloudellisen riippumattomuuden saavuttaneella olisi koko omaisuutensa osakkeissa. Näin on tuskin koskaan. Tässä saatetaan sekoittaa firettäjä äkkirikastuneeseen, joka ei tiedä rahan käytöstä juuri mitään, koska hänen ei ole koskaan tarvinnut oppia rahan käyttöä ja sijoittamista suuremmassa mittakaavassa.

Todellisuudessa firettäjällä on hyvin todennäköisesti maksettu omistusasunto tai talo, jonka kulut ovat todella alhaiset. Vertaa tätä niihin työpaikkansa talouskriisin aikana menettäviin asuntovelallisiin, jotka eivät koskaan olleet säästäneet mitään.

4. "Firettäjä masentuu tarkoituksettomaan elämäänsä, koska ei tee mitään eikä käy työssä"

Lause viittaa tilanteeseen, jossa henkilö on jo saavuttanut taloudellisen omavaraisuuden. Tämän jälkeen hänen ei pakko käydä työssä pelkästään rahan vuoksi. 

Tästä voidaan johtaa suoraan kysymys: Onko pakkotyö onnellisen elämän edellytys? Onko ihmisen oltava ahdistavassa työssä vain koska siitä saa rahaa pysyäkseen hengissä? Miten tämä on onnellisuutta?

Toisaalta miksi taloudellisesti riippumattoman ihmisen olisi jokin pakko lopettaa itseään kiinnostava työnteko, jos hänellä on tarpeeksi varallisuutta tehdä niin? 

Ajatus on outo ja vääristynyt. Ennemminkin vapaus epätyydyttävästä työstä tuo vapauden tehdä sitä, millä kukakin näkee olevan paljon suurempi arvo kuin jonkun muun tekemisessä rikkaaksi.

5. "Jos firettäjä haluaa palata takaisin töihin, se on mahdotonta tai hyvin vaikeaa"

Tämä olettama perustuu sille jo edellä sivuamalleni ajatukselle, että taloudellisesti riippumaton ihminen jää makaamaan riippumattoon eikä liiku siitä koskaan enää mihinkään.

Totta kai järkevä ihminen tekee jotakin. Taloudellinen valinnanvapaus antaa nimenomaan aikaa tehdä jotakin muuta, kuin jumittua yhteen työpaikkaan. 

Taloudellisesti riippumaton ihminen voi opiskella, perustaa yrityksen tai lähteä luomaan omaa projektiaan missä tahansa asiassa joka häntä kiinnostaa. Hänellä on valtavat mahdollisuudet kehittää ajallaan omaa osaamistaan ja opiskella omaehtoisesti.

Miksi ihmeessä taloudellisesti riippumaton ihminen haluaisi palata samaan työpaikkaan, josta lähti koska oli varaa lähteä eikä työ ollut itselle sopiva? Jos hän haluaa olla samassa työssä vaikka voisi lähteäkin, sekin on ihan ok. Taloudellinen vapaus on vapautta jäädä tai lähteä.

Taloudellinen riippumattomuus tai FIRE ei ole jokin "on/off -maailma", jossa joko olet vuosikausia poissa töistä tai sitten olet joka päivä töissä 8-16.30.

6. "Firettäjän elämä on ankeaa ja merkitsee kieltäytymistä lähes kaikesta ostamisesta ja kuluttamisesta"

Rahan säästäminen ja sijoittaminen on järkevää toimintaa. Elämisen lopettamista se ei ole. 

Firettäjä voi säästämisen ja sijoittamisen ohessa matkustaa, hankkia tavaroita ja harrastaa. Miksi ihmeessä se olisi kielletty? 

Taloudellisesti riippumattomaksi pääseminen edellyttää yleensä hyvää suunnittelua, itsekuria ja rahan liikkeiden opiskelua. Firettäjä tietää enemmän siitä, miten rahaa sijoitetaan ja minne, koska on opiskellut asiaa. Se puolestaan tuottaa lisää rahaa.

Tältä pohjalta firettäjän on paljon helpompi kohdistaa rahaa myös nauttimiseen elämästä juuri nyt. Firettäjä voi ostaa kahvilassa laten ja hankkia vaatteita. Taloudelliseen riippumattomuuden pyrkivä ainoastaan suunnittelee ostoksensa järkevästi.

Jos ihminen säästää ja sijoittaa puolet tuloistaan, sen ei tarvitse estää matkustamista. Ellet sitten itse päätä, että matkustaminen ei vain kiinnosta. Pyrkiminen taloudelliseen vapauteen saattaa vaikuttaa yltiöpäiseen kuluttamiseen ja tuhlailuun, mutta milloin sellainen on ennenkään ollut suositeltavaa? Miksi ihmisen pitäisi ostaa jotakin vain koska siihen on rahaa?

Ajatus siitä, että suunnitelmallinen edullisempi elämä tai pienemmät kulut olisivat kituuttamista, on mainostajien luoma harha.

7. "Firettäjät romahduttavat kansantalouden ja aiheuttavat maailmanlopun"

Niinkö? 

Taloudellista riippumattomuutta on tavoiteltu aina. Jokainen ihminen haluaa jossain määrin turvallisuutta. Ihmiset opiskelevat ja menevät töihin saavuttaakseen jotakin itselleen. He tekevät niin, koska he haluavat enemmän tai vähemmän taloudellista turvallisuutta eli he haluavat olla kykeneviä elättämään itsensä.

Firetys tai firettäminen ei ole mitään muuta kuin uusi sana sille mitä lähes jokainen haluaa. "Pahan päivän varalle säästäminenkin" voi olla mittavampaa, samoin puhutaan "elinikäisistä säästöistä". Ovatko nämä jossakin romahduttaneet kansantalouden?

Firettäjä maksaa tuloistaan veroja siinä missä muutkin ihmiset. Itse asiassa jos taloudellisesti riippumaton henkilö maksaa tuloistaan pääomatuloveroa, se on Suomessa vähintään 30 %. 

Valtaosa suomalaisista ei koskaan maksa näin suurta prosenttia veroja palkkatuloistaan. Firettäjä ei ainakaan veromaksussa jää jälkeen oravanpyörässä olevasta palkansaajasta, pikemminkin päinvastoin.

Tämän lisäksi firettäjä maksaa kulutusveroja, kuten arvonlisäveroa, aina ostaessaan jotakin itselleen kuten muutkin ihmiset.

Toisinaan "firettäjän aiheuttaman maailmalopun" taustalla on ajatus siitä, että jos kukaan ei tee töitä, niin kukaan ei tuota rahaa yrityksille. Tämän seurauksena firettäjäkään ei saa tuottoa, koska yritykset eivät tuota mitään. 

Ovatko kaikki taloudellisesti riippumattomat ihmiset lopettaneet työnteon? Eivät. 

Mitä näet yhä enemmän kun menet lähikauppaan? Kassa-automaatteja. Pian joukkoliikennekin toimii ilman kuljettajia.

Koko yhteiskunnassa työn määrä vähenee jatkuvasti. Työn määrän väheneminen vaikuttaa edelleen kiihtyvän massatuotannon ja koneistamisen seurauksena. Tämä kehitys on jatkunut jo vuosikymmeniä. 

Ovatko yritykset sen takia lakanneet olemasta? Eivät, ne ovat paisuneet entistä suuremmiksi maailmalaajuisiksi toimijoiksi.

Firettäjän ei tarvitse lopulta tehdä työtä vaan omistaa, katoava työ ei lopeta hänen toimeentuloaan. Se mitä kansantaloudelle tapahtuu, tapahtuu joka tapauksessa siitä huolimatta, pyrkiikö joku taloudelliseeen riippumattomuuteen vai ei.

Itse asiassa korkea säästämisaste ja sen suosiminen mahdollistaa koko valtion talouden kasvua ja edistää yleistä hyvinvointia. Jos asia kiinnostaa enemmän, lue kiinnostava tutkielma säästämisen vaikutuksesta yhteiskuntaan (englanniksi).

8. "Minulle firettäminen on mahdotonta koska kaikki on niin kallista"

Samalla tulotasolla yksi pystyy säästämään merkittäviä summia, siinä missä toisen mielestä se on mahdotonta. Se joka ostaa, tekee yhdenlaisen ratkaisun. Se joka jättää ostamatta ja säästää sen sijaan, tekee toisenlaisen päätöksen.

Jokainen meistä tekee päivittäin taloudellisia ratkaisuja sen suhteen paljonko hän maksaa jostakin tuotteesta vai ostaako sitä yleensäkään. Jokaisella näistä ratkaisuista on oma vaikutuksensa ensi viikolla, ensi kuussa tai vuosien päästä. 

Ostaminen tai ostamatta jättämiseen vaikuttavat tunteemme, halumme, arvomme, tietomme ja luulomme. Taloudelliseen riippumattomuuteen pyrkiviä ihmisiä asuu suurissa kaupungeissa ja maaseudulla. Jos päätät, että kaikki on liian kallista, niin sitten se on. 

Joku toinen vastaavissa olosuhteissa elävä voi hyvällä suunnittelulla pystyä säästämään, vaikka sinä et siihen pytyisi. Oma asenteemme määrää moniakin seikkoja elämässämme, myös säästämisessä ja sijoittamisessa.

Kuluttaminen on valinta. Säästäminen ja sijoittaminenkin valinta. Sinä päätät, oletko firettäjä vai et.

9. "Menestyminen firettämisessä johtuu hyvästä työpaikasta, korkeasta koulutuksesta tai huikeasta tuurista"

Varsinkin Pohjoismaissa sinulla on varsin paljon vaihtoehtoja koulutuksesi ja siitä seuraavan työpaikkasi valinnassa. Voit jopa valita että aloitat oman yrityksen.

Kukaan ei synny hyvään työpaikkaan, Suomessa ei ole kuninkaallisia joiksi synnytään. Taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen vaatii suunnitelmallisuutta ja asiaan perehtymistä. Se saattaa vaatia myös sitä, että olet silloin tällöin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. 

Ennen kaikkea se on pitkäjänteistä ja järjestelmällistä toimintaa. Onnella on hyvin harvoin sen kanssa mitään tekemistä. Sen enempää kuin hyvän vuokralaisen saaminen sijoitusasuntoonkaan on onnesta kiinni.

Totta kai meitä kaikkia elämässä kohtaavat hyvät ja huonot asiat. Firettäjäkin ajaa matkallaan taloudelliseen vapauteen satunnaisiin kuoppiin, mutta matka kohti päämäärää jatkuu.

10. "Sairastuminen tekee firettämisen mahdottomaksi"

Mitä tämä kommentti tarkoittaa? Sitäkö, että jos ihminen ei ole täysin terve, hän on kykenemätön säästämään? Miten sairaus estää ihmistä säästämästä? Onko kysymys tulojen pienuudesta?

Jos ihminen sairastuu, sitä varten on olemassa sairaslomia ja päivärahoja. Tämän lisäksi voit ottaa vapaaehtoisia sairauskuluvakuutuksia, joista monissa on varsin hyvät korvaukset. Niitä tarjotaan palkansaajien lisäksi innokkaasti myös yrittäjille.

Fiksu firettäjä suunnittelee elämäänsä eteenpäin. Miksi taloudellista vapautta tavoitellessa pitäisi olla tyhmä?

Firettäjä ymmärtää, että kaikkea voi tapahtua ja valmistautuu siihen. Tunnen henkilökohtaisesti ihmisen, joka on onnistunut ja onnistuu edelleen, säästämään kymmeniä prosentteja tuloistaan. Siitäkin huolimatta, että hänen kohdalleen osui kroonistunut terveysongelma.

Vakuutusyhtiö on maksanut hänen terveyskuluistaan tuhansia euroja ja maksaa edelleen. Niin paljon riippuu siitä, miten ennakoimme ja suunnittelemme elämäämme.

11. "Firettäminen vie ystäväsi"

Tämä ajatus perustuu siihen, että jos joku on jäänyt varhaiselle omaehtoiselle eläkkeelle, hän istuu yksin kotonaan kun kaikki muut ovat työssä.

Se on absurdi ajatus. Miksi firettäjä istuisi kotonaan yksin näkemättä ikinä ketään? Taloudellisen riipumattomuuden saavuttaneella on aikaa tehdä päivisin ihan mitä lystää.

Firettäjä voi mennä päivällä kirjastoon, opiskella sijoittamista, mennä uimaan, lähteä kävelylle, mennä istumaan kahvilaan, lukea kirjaa, hoitaa viherkasveja, mennä avantosaunaan tai harrastaa lukemattomia muita asioita kirkkaassa päivänvalossa.

Miksi firettäjä ei voisi tutustua myös toisiin ihmisiin, joilla on päivisin aikaa tai mennä vaikka vapaaehtoistyöhön? Yksi ratkaisu on tutustua toisiin samanmielisiin ystäviin joita myös kiinnostaa rahan säästäminen ja FIRE. Erikoisen rajoittunut ajatus, että kaikki olisivat päivällä töissä.

12. "Firettäjällä ei voi olla lapsia"

Jaa miksi ei voi olla? Tämä on vastaava ajatus kuin se, että "minun elämäni on liian kallista enkä voi säästää" tai "sairaana ei voi säästää". Vastaavia on muitakin: "Opiskelija ei voi säästää", "Lastentarhanopettaja ei voi säästää", "Nuohooja ei voi säästää" ja niin edelleen. 

Kuka sitten voi säästää? Suurituloisilla ne vasta suuret menot on. Kovatuloinen lapseton ihminen voi ajatella, ettei voi säästää. Aivan yhtä hyvin kuin se, jolla on pienempi palkka ja lapsia. Paljon suuremman palkkatason perhe voi olla täysin kyvytön säästämään tuloistaan kun samaan aikaan pienemmän tulotason perhe pystyy oikein hyvin säästämään.

Joskus puhuin tuttavani kanssa, jonka mielestä hän ei pysty säästämään senttiäkään. Ei, vaikka hän asuu yksin velattomassa omistusasunnossa ja hänen palkkansa on miltei kaksikertainen minun palkkaani. Autoakaan hänellä ei ole.

Tämä on arvokysymys ja saattaa hyvinkin liittyä siihen, että ostamalla lapsille mahdollisimman paljon tavaraa ostetaan samalla myös onnellisuutta. Oman lapsuuteni onnellisimpia hetkiä olivat leikit talvella pihalla ja pullanpaisto äidin kanssa. Näillä oli hyvin vähän tekemistä rahan kanssa, sitäkin enemmän ajan kanssa. 

Ajan antamisella on paljon enemmän merkitystä kuin ostamisella.

13. "Firettäjä menettää itsekunnioituksensa ja toisten kunnioituksen"

Perusidea tällä on, että taloudellisen riippumattomuuden saavuttanut ihminen on yhteiskunnalle hyödytön henkilö, joka ei tee mitään yhteisen hyvän eteen. 

Ilmeisesti tämä liittyy aiempaan ajatukseen, että firettäjä saavutettuaan tavoitteensa ei tee mitään hyödyllistä. Huh? 

Taloudellisen riippumattomuuden saavuttanut maksaa koko ajan veroja (kuten aiemmin todettu) ja hänellä on enemmän aikaa tehdä jotakin toisten hyväksi. Tämä tietenkin riippuu firettäjän henkilökohtaisista arvoista, mutta niin riippuu kokopäiväisessä palkkatyössä olevan ihmisenkin suhtautuminen.

Jos firettäjä sijoittaa asuntoihin, hän itse asiassa tarjoaa vuokra-asuntoja ihmisille. Kaiken lisäksi yleensä paikkakunnilla, joilla on pulaa vuokra-asunnoista. Jos firettäjä on yrittäjä, hän saattaa tarjota jopa työpaikkoja toisille. 

Olisiko jollain tavalla yhteiskunnallisesti parempi että hän ei tekisi niin?

Vaikka taloudellisen riippumattomuuden saavuttanut ei kävisikään palkkatyössä, vaan maalaisi päivät pitkät tauluja vesiväreillä, hän kuluttaa silti rahaa niin kuin muutkin ja maksaa näin välillisiä veroja. Tämän lisäksi hänen ei tarvitse nostaa minkäänlaisia sosiaalitukia, koska hän elää itse säästämillään rahoilla. Näin yhteiskunnan varoja vapautuu muualle.

Jotkut firettäjät kirjoittavat jopa erinomaisia blogeja ja jakavat itse kokeilemiaan talousvinkkejä muillekin, täysin ilmaiseksi.

14. "Firettäminen tuhoaa koko eläkejärjestelmän"

Päättely menee näin: Kaikki nuoret säästävät joka sentin eivätkä kuluta mitään. Sitten he lopettavat työnteon 30-40-vuotiaana eivätkä maksa enää ropoakaan eläkemaksuja. Tämä romahduttaa kaikkien eläkkeiden maksamisen.

Nämä kaikki nuoret säästivät siis oman eläkkeensä etuajassa ihan itselleen. Joten mihin silloin tarvitaan koko eläkejärjestelmää? Jaa-a.

Todellisuudessa kaveripiirit, yritykset ja mainosmaailma pitävät oikein hyvin huolen siitä, että suurin osa nuorista (ja vanhoista) jatkaa yltiökuluttamista. Onko joku todella jossakin huolestunut tästä?

Koska tämä tuskin riittää perusteluksi, tutkitaanpa korkean säästämisasteen maita. Onko niiden eläkejärjestelmä romahtanut?

Wikipedia listaa todella korkean säästämisasteen maita suhteessa kansantuotteeseen. Siihen joukkoon mahtuu kiinnostavia maita. Euroopan top 6 maat ovat seuraavat:

  • Irlanti, sija 2, säästämisaste 56,3 %
  • Luxemburg, sija 4, säästämisaste 53,4 %
  • Malta, sija 18, säästämisaste 36,3 %
  • Sveitsi, sija 19, säästämisaste 34,2 %
  • Tsekki, sija 26, säästämisaste 33,6 %
  • Norja, sija 32, säästämisaste 31,2 % (ensimmäinen Pohjoismaa)

Suomi löytyy sijalta 73, säästämisasteella 22,4 %.

Euroopan kovimmista säästäjistä löytyy todella varakkaita maita. Oletko ikinä nähnyt uutista, että jossakin näistä maista eläkejärjestelmä olisi romahtanut, koska ihmiset säästävät liikaa? Tai että se olisi säästämisen takia romahtanut yleensä missään?

Otetaan esimerkiksi Wikipedian mukaan kovimman säästöasteen maa Irlanti. Irlannin valtion eläke on maaliskuun 2019 tiedon mukaan 66 vuotta täyttäneelle 248,30 euroa viikossa eli 1086,31 e/kk. Ei vaikuta siltä että eläkejärjestelmä on romahtanut vaikka säästämisaste on todella kova.

Euroopan kakkosijalla oleva on tietenkin ihan omissa lukemissaan: Luxemburgin eläkkeet. Maltalla maksetaan puolestaan saman suuntaisia eläkkeitä kuin Suomessa.

Eläkejärjestelmä tosin saattaa hyvinkin romahtaa muista syistä. Juuri siksi säästäminen ja taloudellinen riippumattomuus kannattaa.

15. "Firettäjästä tulee itseriittoinen somepostaaja"

Mielikuvissa tämän henkilön stereotyyppinen edustaja on sellainen, joka lähettää joka päivä naamakuviaan sosiaaliseen mediaan palmurannalta kookoscocktail vasemassa kädessään. Tämä johtuu siitä, että hänen ei tarvitse koskaan tehdä oikeita töitä.

Tähän voisi kysyä, että estääkö kokopäivätyö ihmistä tulemasta itsekeskeiseksi somepostaajaksi? Omaan naamaansa someen säännöllisesti postaavia löytyy kaikenlaisista ihmisistä, työtä tekevistä ja työttömistä. Miksi firettäminen itsessään jotenkin pakottaisi ihmisen postaamaan kuvia itsestään sosiaaliseen mediaan?

Jos ihminen on itsekeskeinen, hän on sitä, on hän taloudellisesti riippumaton tai ei.

Tämän artikkelin kirjoittaminen oli suunnattoman kiinnostavaa ja siinä tuli tutkailtua jos jonkinlaisia lähteitä, maailmankuvakin avartui. Jos luit tähän asti, saat papukaijamerkin.

Kiinnostuitko taloudellisesta riippumattomuudesta tai vapaudesta enemmänkin? Firettäminen avaa uusia maailmoja ja mahdollisuuksia ja parhaimmillaan auttaa talouden opiskelun kautta hahmottamaan ympärillä olevaa maailmaamme ja sen lainalaisuuksia.

Lue lisää firettämistä edistävistä ratkaisuista