Miten vältät toiminimen 2 yleistä veroansaa joihin moni putoaa?

Tiikeri ansassa

Oletko uusi yrittäjä tai harkitsemassa toiminimen perustamista? Oletko selvillä verotuksestasi?

Rekisteröityäsi uuden toiminimen ja lähetettyäsi ensimmäiset laskut tai saatuasi ensimmäiset asiakkaasi, sinusta saattaa tuntua todella ihmeelliseltä. 

Sinulla tuntuu olevan rahaa käytössäsi jotenkin paljon enemmän kuin koskaan palkansaajana.

Tunne on osittain totta, yrittäjillä on usein mahdollisuus laskuttaa työstään paljon parempaa myyntihintaa, kuin mitä palkansaajilla on mahdollisuus saada palkkaa.

Lisäksi yrittäjän mahdollisuudet erilaisiin toiminimen verovähennyksiin ovat paremmat kuin palkansaajan saamat verovähennykset, varsinkin, koska yrittäjällä on laajat mahdollisuudet päättää mitä ja milloin hän ostaa.

Nämä seikat yhdessä luovat helposti vaarallisen kuvitelman, että kaikki toiminimesi tilille tuleva raha on omaa rahaasi. Näin harvoin on, jos kaikki yhteenlasketut tulosi vuodessa ovat enemmän kuin muutamia tuhansia euroja.

Mitä sinun on erittäin hyödyllistä muistaa toiminimen veroista aloittaessasi yrittäjänä?

Yksinkertaisesti: Kun aloitat uutena yrittäjänä, varaudu aina veronmaksuun!

Palkallisena työntekijänä ollessasi työnantaja pidättää palkastasi verokortin mukaisen osuuden ennen kuin maksaa sinulle mitään.

Kun olet yrittäjänä, kaikki raha tulee ensin sinun tilillesi ja tämän jälkeen maksat siitä myöhemmin verot. Kaikki raha joka toimimesi tilille, ei ole sinun käytössäsi olevaa "palkkaa" kuten työntekijänä. 

Tämä on erittäin tärkeää muistaa tai joudut uutena yrittäjänä helposti suuriin rahavaikeuksiin, kun joudut myöhemmin maksamaan jopa tuhansien tai kymmenien tuhansien verovelkoja ja niiden korkoja.

Erityisesti mitkä 2 veroa sinun pitää muistaa toiminimellä yrittäessäsi?

Kun olet yrittäjänä toiminimellä, eteesi tulee varsin nopeasti kaksi veroa. Nämä verot ovat henkilökohtainen tuloverosi ja arvonlisävero.

Kummastakin näistä teet verottajalle erillisen veroilmoituksen. 

Toiminimen myynnit ja kulut ilmoitat kerran vuodessa elinkeinonharjoittajan veroilmoituksessa. Arvonlisäveroista teet ilmoituksen joko kerran kuukaudessa, kolmen kuukauden välein tai kerran vuodessa.

Miten toiminimen valtavien lisäverojen eli mätkyjen vaara muodostuu?

Yrittäjän veroilmoituksissa on se piirre, että verottaja saa tiedon yritystoiminnan tuloistasi ja myynneistäsi aina hieman jälkijunassa. 

Koska verotus perustuu sinun toimittamiisi tietoihin, verottaja ei todellisuudessa tiedä paljonko sinun tulee maksaa veroja ennen kuin he saavat sinulta tiedon.

Tämä luo helposti tilanteen, jossa saat tilillesi rahaa kuukausia tai jopa yli vuoden ennen veronmaksua. Jos käytät kaikki rahasi ennen kuin verottaja edes alkaa kaipaamaan maksettavia veroja, olet pulassa.

Ensimmäinen ongelma: Liian alhaiset toiminimen ennakkoverot

Liian alhaiset toiminimen ennakkoverot ovat vaarana erityisesti aloittaessasi toimintaasi yrittäjänä. 

Ensimmäisen vuoden maksuun tulevat ennakkoverot perustuvat arvioon tulevista tuloistasi. Kukaan ei tiedä paljonko lopulliset tulot toiminimestäsi tulevat olemaan. Et voi tietää paljonko tulet saamaan asiakkaita ja kuinka paljon teen verovähennyskelpoisia hankintoja. 

Vakiintuneemmassa yritystoiminnassa ennakkoverojen määrä on usein helpompi määrittää. 

Jos saat toiminimellesi nopeasti paljonkin asiakkaita, rahaa tulee nopeasti paljon enemmän kuin mihin olet tulojesi määrän alun perin arvioinut. 

Sinulla on tuossa vaiheessa mahdollisesti paljonkin muuta mietittävää kuin ennakkoverot. Näin tulet helposti maksaneeksi liian vähän veroa ja mätkyt uhkaavat.

Mahdollisuus 1: Ehkäise toiminimesi veromätkyt asettamalla itsellesi muistutus ennakkoveroista

Koska toiminimesi tulojen ennustaminen vuodeksi eteenpäin on hankalaa, on aiheellista että teet muistutuksen ennakkoverojen tarkistamisesta.

Voi olla hyödyllistä, että sinulla on kalenterissasi merkintä toiminimesi tuloarvion tarkistamisesta. Yhtä hyvin toimii mikä tahansa muu muistutus, jota mieluummin käytät. Esimerkiksi voit asettaa hälytyksen kännykkääsi tai ajoitetun sähköpostin itsellesi.

Järkevä ajankohta toiminimesi toteutuneiden tulojesi tarkistamiseen ja niihin perustuvien maksettavien ennakkoverojen määrälle voisi olla vuoden puoliväli eli jolloinkin kesällä. Tarvittaessa tarkista tilanne vielä loppuvuodesta esimerkiksi lokakuussa. 

Tällöin sinulla on vielä mahdollisuus maksaa tarvittaessa enemmän veroja toiminimellesi ilman, että joudut maksamaan suuria summia kerralla vuoden päätteeksi. Ennakkoveroja voit maksaa ilman korkoja seuraavan vuoden tammikuun loppuun saakka.

Mahdollisuus 2: Pyydä kirjanpitäjääsi tarkistamaan ennakkoverojesi määrä tarvittaessa

Jos toiminimelläsi on ulkopuolinen kirjanpitäjä, voit pyytää kirjanpitäjääsi tekemään muistutuksen ennakkoverojesi tarkistamisesta.

Hän voi tehdä sen saman tyyppisinä ajankohtina kuin jos sinulla olisi muistutus toiminimen ennakkoverojen tarkistamisesta itsellesikin. 

Huomioi, että peruskirjanpitäjän tehtäviin kuuluu vain toiminimen kirjanpidon tekeminen. Hän ei välttämättä tee tulotasostasi tai veroistasi mitään erityisiä huomioita, ellet ole sopinut sellaisesta erikseen. 

Lopullinen vastuu koko kirjanpidon ja verotuksen seuraamisesta on sinulla itselläsi riippumatta siitä, teetkö kirjanpidon itse, käytätkö laskutuspalvelua vai onko sinulla oma kirjanpitäjä.

Sopimalla kirjanpitäjäsi kanssa tarpeellisista muistutuksista vuoden mittaan säästyt monelta unohduksesta johtuvasta päänvaivasta.

Mahdollisuus 3: Tilaa Hullun uutiskirje toiminimelle, saat ajankohtaiset verovinkit ja muistat ennakkoverosi

Henkilökohtaisen palvelun yrittäjäasiakkailleni lähetän sähköposteja ja muita viestejä kaiken aikaa kun aihetta on. 

Kaikilla ei ole koskaan ollut mahdollisuutta päästä nauttimaan henkilökohtaisista viesteistä ja hinta uusien asiakkaiden yksilölliselle palvelulle asiakkaille on noususuunnassa. Syy on luonnollisesti se, että aikani on rajallista. 

Monia toiminimellä yrittämiseen liittyviä aiheita on käsitelty tällä sivustolla jo aiemmin ja niitä päivitetään aika ajoin. Täällä on pian satoja artikkeleita rahan käytöstä ja yrittämisestä.

Luonnollisesti meillä kaikilla on paljon muutakin tekemistä kuin kaivella toiminimen verotusta käsitteleviä nettisivuja, joten olen jälleen avannut Hullu maksaa -uutiskirjeen tilausmahdollisuuden.

Voit tilata uutiskirjeen toiminimellesi tältäkin sivulta. Kyseisessä uutiskirjeessä kerron paitsi tutummista toiminimen verovähennyksistä, myös ennakkoveron maksamisesta ja tarkistamisesta aika ajoin. 

Kaiken sen tarkoitus on ehkäistä yritystoimintasi taloudelliset katastrofit tulevina kuukausina ja vuosina.

Jos haluat suurempia tietopaketteja verovähennyksistä ja toiminimen verotuksesta kerralla, tutustu sen sijaan Hullu maksaa -kauppaan. Voit tietenkin tehdä molemmat: Tilata sekä uutiskirjeen, että hankkia tietopaketteja kaupasta.

Toinen ongelma: Pienen toiminnan arvonlisäverottomuus ja myynnin nousu yli 30 000 euron

Toiminimen, jolla on myyntiä alle 15 00 euroa vuodessa, ei tarvitse maksaa lainkaan arvonlisäveroa. Jos myynti nousee välille 15 000 - 30 000, toiminimi voi saada arvonlisäveron alarajahuojennusta.

Yrittäjällä on myös mahdollisuus joissakin tilanteissa hakeutua arvonlisäveron suhteen vuosi-ilmoittajaksi. Se tarkoittaa sitä, että arvonlisäveroilmoitus tehdään verottajalle vain kerran vuodessa. Samoin mahdollinen maksuun tuleva arvonlisävero maksetaan kerran vuodessa.

Jos yritystoimintasi toiminimellä kasvaa nopeasti ja saat enemmän myyntiä kuin olet odottanut, arvonlisäveroja saattaa kertyä vuoden mittaan tilillesi runsaastikin. 

Miten varaudut toiminimesi tuleviin arvonlisäveroihin?

Jos myyntisi on yli 30 000 vuodessa, et saa lainkaan arvonlisäveron alarajahuojennusta ja sinun on maksettava kaikki valtiolle keräämäsi arvonlisäverot verottajalle seuraavan vuoden helmikuun lopussa. 

On tärkeää, että tiedostat tämän ja että sinulla todella on nuo maksettavat rahat tallessa.

Jos toimimesi myynti kasvaa nopeasti ja olet käyttänyt kaikki tilillesi tulleet arvonlisäverot muihin tarkoituksiin, verottaja ei unohda niitä periä. Tämä on joidenkin yrittäjien kohdalla johtanut verovelkamerkintöihin verohallinnon rekisterissä. Siitä puolestaan seuraa liiketoiminnan vaikeutumista edelleen.

Välttääkseen tämän monet yrittäjät ovat havainneet erittäin käteväksi perustaa erillisen tilin, johon he keräävät toiminimen arvonlisäveron maksuun tarvittavat rahat. Käytit sitten tuota tapaa tai jotakin muuta, pidä huoli siitä että verorahat ovat saatavilla kun maksun aika tulee. 

Varautuminen takaa sinulle yritystoimintasi jatkuvuuden tuleviin vuosiin sen sijaan, että se romahtaisi verovelkoihin heti alkuunsa.

Suunnittele toiminimesi verotusta

Toiminimen verotus sisältää muutakin kuin varautumisen tulevaan veronmaksuun.

Tietoisuus toiminimen verotuksesta auttaa sinua pitämään enemmän rahaa itselläsi ja saamaan sinulle kuuluvat verovähennykset. Hanki lisää tietoa ja pysy ajan tasalla verotuksesta.

Seuraa toiminimesi verotusta, vältä odottamattomat veromätkyt ja ole perillä verotuksestasi. Tutki mahdollisuutesi valtion tarjoamiin verovähennyksiin ja saavuta mielenrauhaa.

Lue lisää

Uudempi Vanhempi