Hyvinpukeutunut mies seisoo kadulla ja katsoo huolestuneen näköisenä asuintaloja

Asumiskustannuksissa säästäminen merkitsee helposti useiden tuhansien eurojen edestä enemmän rahaa sinulle.

Asumiseen liittyvät menot ovat yksi kolmesta suurimmasta suomalaisten keskimääräisestä kuluerästä. Jos voit säästää rahaa tällä alueella, säästät aina huomattavia summia.

Katso video: 15 tapaa säästää asumiskuluissa [1,5 minuuttia]

Asumiskulujen pienentämisellä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia vuosien päähän tulevaisuuteesi, hyvään tai huonoon suuntaan. Hallitsemalla asumismenojasi tehokkaasti voit halutessasi saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden paljon nopeammin, kerätä merkittävät eläkesäästöt tai saavuttaa muita huomattavia säästötavoitteita elämässäsi.

Miten voit säästää asumismenoissa?

1. Pienennä asumiskulujasi kilpailuttamalla asuntolainasi

Olet tietenkin ollut ammattimainen lainanottaja ja kilpailuttanut asuntolainasi, kun olet velan alun perin ottanut. Hyvä, se merkitsee sinulle vuosien kuluessa satojen ja tuhansien eurojen säästöjä.

Jos harkitset pankin vaihtamista, se on hyvä syy kilpailuttaa asuntolainasi uudelleen ja hakea asumiskulujen pienentämistä tätä kautta. 

Voit myös kysyä, saisitko halvemman asuntolainan nykyisestä pankistasi, jos yleinen korkotaso tai lainojen marginaalit ovat sittemmin muuttuneet. Kysyminen on ilmaista ja johtaa usein asumismenojen alenemiseen.

Voit pyytää lainatarjouksia pankeilta suoraan internetistä. Kirjoita hakukoneeseen "asuntolainatarjous" ja saat sivun täydeltä pankkien sivustoja, joilla voit tehdä pyyntöjä lainatarjouksista.

Aina kun otat asuntolainaa, vertaa useiden pankkien tarjouksia. Jos se tuntuu liian ylivoimaiselta, esimerkiksi Veronmaksajien keskusliiton Taloustaito -lehti julkaisee pankkien esimerkkitarjouksia asuntolainojen koroista. 

Vertaa niitä omasta pankistasi saamaasi asuntolainan korkotarjoukseen.

Uusimmat Taloustaidon artikkelit asuntolainojen korkotarjouksista löydät hakemalla hakukoneesta haulla: "Taloustaito asuntolainatarjoukset [vuosi]". Jos oman pankkisi tarjous on paljon kalliimpi, sinun kannattaa miettiä vaihtoehtoja.

Löydät ajantasaisia esimerkkejä asuntolainojen koroista myös muualta hakemalla niitä hakukoneella (esim. Google).

2. Vähennä asumismenojasi vuokraamalla osa asunnostasi tai talostasi

Voit vuokrata asunnostasi huoneen tai talostasi ullakon. Monet ihmiset ovat kiinnostuneita myös varastojen vuokraamisesta tavaroilleen. 

Jokainen vuokralaisen tuoman euro pienentää sinun maksamiasi menoja.

Airbnb:n kautta vuokraaminen on yksi vaihtoehto. Vuokra-ajan voit itse päättää. Jotkut ihmiset etsivät lyhyempiaikaista vuokrattavaa tilaa muutamiksi päiviksi tai viikoiksi. 

Mieti onko joku tila sinulle tarpeeton ja hyödynnettävissä tähän tarkoitukseen. Vuokratessasi Airbnb:n kautta, ota huomioon verovaikutukset.

Onko asuntosi on väliaikaisesti tyhjänä, kenties jopa joitakin kuukausia? 

Voit antaa asuntosi vuokralle myös ilmoittamalla vapaasta asunnostasi itse ilman Airbnb:n kaltaista välityspalvelua. Monet ovat kiinnostuneita vuokraamaan asunnon myös muutamaksi kuukaudeksi

Ihmiset ovat tekevät erilaisia projekteja ja työkeikkoja muualle kuin vakituisille asuinpaikkakunnilleen, käytä tilaisuus hyödyksesi ja vuokraa tyhjä asuntosi kun olet poissa.

Voit myös harkita kämppäkaverin hankkimista jos ajatus tuntuu sopivan sinulle. Jakamalla asunnon saat huomattavia säästöjä asumismenoissa.

3. Vähennä asumiskulujasi muuttamalla pienempään asuntoon

Pienemmät asunnot samalla alueella ovat edullisempia ostaa. Samalla alueella olevissa pienemmissä asunnoissa on alhaisemmat euromääräiset vuokrat. 

Jos elät elämäsi suurimmaksi osaksi oman kotisi ulkopuolella, miksi maksaisit valtavasta asunnosta, jossa käyt lähinnä nukkumassa?

Minulla on eräs ystävä joka sanoo usein nähdessään päivällä tyhjinä seisovia taloja: 

Ne on taas noita asuntosäästäjiä.

Sanonta viittaa monien tapaa ottaa paljon velkaa valtavaan taloon, joka käytännössä seisoo tyhjänä suurimman osan aikaa, jopa loma-aikoina. 

Omistajat ovat jossakin muualla pyrkimyksenään maksaa valtavia asunto- ja talovelkojaan takaisin pankeille. Todellinen talosta nauttiminen jää hyvin vähiin. 

Onko se järkevää? Olisiko parempi pienentää asumismenoja tässäkin suhteessa ja nauttia enemmän elämästä nyt?

Isompien tilojen ostaminen omaksi johtaa suurempiin asuntolainoihin, lisääntyvään koronmaksuun, suurempiin lämmityskuluihin, isompiin asunnon vastikkeisiin ja isompiin remontteihin. Samat kulut siirtyvät myös asuntojen vuokriin, jos päätät asua vuokralla.

4. Muuta kauemmas  - säästä lisää asumiskuluissasi

Jos asuminen keskustassa ei ole työsi vuoksi tai muista syistä välttämätöntä, harkitse muuttamista jonnekin kauemmas saasteisista ja meluisista keskustoista. 

Tunne siitä, että keskustojen ulkopuolella ei ole mitään elämää, on juuri sitä, tunne.

Kuinka paljon todellisuudessa olet käynyt siinä 500 metrin päässä kotoasi olevassa kengänkorkomuseossa? Käytämme todellisuudessa usein hyvin harvoja kaupunkiympäristömme palveluja.

Jostain syystä kauempana keskustasta asuvat viihtyvät siellä usein oikein hyvin. Ilman tappelua parkkipaikoista ja massiivisen katupölyn tukahduttamana.

Se on lisäksi paljon edullisempaa kuin keskustan ahtaudessa.

5. Tarkasta kotivakuutuksesi ehdot ja säästä vakuutuksen hinnassa

Milloin olet viimeksi tarkastanut kotivakuutuksesi korvaustason? 

Ehkä olet varakkaampi kuin aiemmin. Jos nostat vakuutuksesi omavastuutasi, vakuutuksesi hinta laskee. 

Sijoita säästyvä raha ja näin sinulla on osittainen "oma vakuutuksesi".

Toinen harkinnan arvoinen vaihtoehto on asumiskulujesi laskeminen pienentämällä vakuutuksesi enimmäiskorvauksen määrää. Mieti mitä maksaisi, jos joutuisit ostamaan koko omaisuutesi uudelleen ja tekemään peruskorjauksen asuntoosi tai taloosi. Etsi internetistä hintaesimerkkejä tästä.

Jos vakuutuksen korvaussummasi on suurempi kuin todennäköinen kustannus vahinkokorjaukselle, harkitse sen laskemista. Vakuutuksesi hinta alenee ja tuo säästöjä asumismenoihisi.

Katso video: 15 tapaa säästää asumiskustannuksissa


6. Säästä asumiskuluissa neuvottelemalla vuokrastasi

Yksityiset vuokranantajat arvostavat pitkäaikaisia ja siistejä vuokralaisia. Tämän lisäksi he arvostavat hyviä vuokran maksajia. 

Ehkä pystyt jopa tarjoamaan suosituksia aiemmista vuokrasuhteista tai työpaikaltasi. Jos vaikutat vuokranantajan mielestä hyvältä vuokralaiselta, saat asunnon helpommin ja sinulla on paremmat mahdolliset kohtuullisempaan vuokraan.

Kysymällä saatat hyvinkin saada hieman vuokranalennusta. Itselleni hyvän vuokralaisen kiinnostus sijoitusasuntoni säilymiseen hyvässä kunnossa merkitsee paljon. Ajallaan tulevat vuokrat sitäkin enemmän.

Huolimattomammille vuokralaisille paine vuokran korottamiseen kasvaa, hyville tyypeille vuokra pidetään helpommin alhaisempana.

7. Tee korjauksia ja pieniä huoltoja itse - säästät asunnon korjauskuluissa

Tämä soveltuu erityisesti itse omistamaasi taloon, mutta omistusasunnossa asuessasikin on hyödyllistä tietää muutamia perusasioita. 

Mistä saat veden poikki jos se on tarpeen? Miten katkaiset sähköt hätätilanteessa? 

Kun tiedät miten toimin yllättävissä tilanteissa, saatat säästyä kalliilta korjauksilta ja remonteilta.

Jos osaat itse remontoida hieman ja tiedät esimerkiksi miten tapetoida, maalata tai asentaa laminaattia, säästät asuntosi tai talosi uudistamisessa.

Tarvittavat taidot vaihtelevat asumismuodosta toiseen, mutta on hyvin hyödyllistä tietää jotakin asuntosi vedestä, sähköstä ja lämmityksestä. Näin tiedät, jos jokin on vialla ja osaat ryhtyä sen mukaisiin toimiin.

Jos olet enemmänkin remonttitaitoinen ja asut vuokralla, asunnon omistaja saattaa olla hyvinkin kiitollinen korjaustoimenpiteistä asunnossa ja maksaa osan materiaaleista tai tarvikkeet jopa kokonaan. 

Jos pääset sopimukseen vuokranantajasi kanssa, saatat saada myös vuokran alennusta.

8. Maksa asuntolainasi nopeammin - maksat vähemmän asuntolainan korkoja

Kun otat alun perin asuntolainaa, pyydä sellainen laina, johon voit halutessasi tehdä ylimääräisiä maksueriä. Kun saat yllättäviä tuloja tai bonuksia, harkitse asuntolainasi lyhentämistä nopeammin. Saatat säästää korkomenoissa vuosien kuluessa jopa tuhansia euroja.

Jos harkitset asuntolainaasi lyhennysvapaata, huomioi, että se pidentää laina-aikaasi. Tulet näin ollen maksaneeksi enemmän korkoja velastasi.

Jos kykenet minimoimaan muun kulutuksesi ja säästämään suuria summia, omistusasunto ilman velkaa pudottaa asumiskulusi äärimmäisen pieniksi. Jos haluat huomattavasti enemmän valtaa omaan elämääsi, velaton asunto tai talo antaa runsaasti liikkumavaraa rahan käyttöösi. 

Lisäksi saat enemmän vapautta tehdä mitä haluat, esimerkiksi työhösi liittyvissä ratkaisuissa, kun yksi suurimmista menoistasi putoaa merkittävästi.

9. Tingi asunnon ostohinnasta - saatat säästää asumisen kokonaiskuluissa jopa tuhansia

Jos olet ostamassa omaa asuntoa, pyri hankkimaan se alle pyyntihinnan. Jos asuntoja ei suorastaan viedä käsistä, on erittäin todennäköistä, että myyjä on valmis alentamaan talon tai asunnon hintaa.

Syrjäisemmillä alueilla myyjä saattaa olla halukas pudottamaan hintaa paljonkin, jos asunto on ollut kauan myynnissä. Myyjillä saattaa myös olla muita henkilökohtaiseen elämäänsä liittyviä syitä, joiden vuoksi he haluavat eroon omistuksestaan.

10. Käytä kotitalousvähennystä - saat asuntosi remontit edullisemmin

Kotitalousvähennys alentaa omassa asunnossasi tehdyn remontin hintaa verotuksesi kautta. 

Asuntoosi tai taloosi teettämäsi remontin työn osuudesta 40 % (vuonna 2020) on vähennyskelpoista verotuksessasi. Tuo 40 % osuus otetaan suoraan pois maksamastasi verosta.

Asian voisi ilmaista niinkin, että verottaja maksaa sinulle 40 % remontin työtunneista tai urakan hinnasta.

Kaksi samassa taloudessa (asunnossa tai omakotitalossa) asuvaa henkilöä voivat jakaa remonttikuluja sekä muutamia muita omakotitalon työkustannuksia ja käyttää kumpikin vähennysoikeutta omalta osaltaan. 

Kotitalousvähennyksessä on pieni omavastuu (itse maksettava osuus) ja maksimimäärä per vuosi.

Jos remontti osuus vuodenvaihteeseen, voit jakaa remontin kulut kahdelle vuodelle sopimalla laskutuksen eri vuosien puolelle. Laskun maksupäivä ratkaisee kumpana vuotena kotitalousvähennys veroistasi tehdään.

11. Osta asunto edullisemmin pakkohuutokaupasta tai joltakulta suoraan ilman kiinteistönvälittäjää

Monet asunnot ja talot eivät koskaan päädy yleiseen myyntiin asunnonvälittäjälle. Asuntoja myydään myös ulosoton kautta. Usein nämä asunnot ovat edullisempia.

Ulosottoon päätyvät asunnot myydään Suomessa huutokauppasivuston kautta. Saadaksesi ostettua asunnon sieltä tarvitset rahoituksen, tämä saattaa tarkoittaa esimerkiksi pankin valmiiksi neuvoteltua sitovaa lainalupausta.

Löytääksesi edullisempia asuntoja muualta kuin asuntojen myynti-ilmoituksista, ole aktiivinen. 

Jos lähipiirissäsi on ihmisiä, jotka ovat tekemisissä asuntojen kanssa, puhu heille kiinnostuksestasi löytää asunto. Tähän ei ole olemassa mitään yksinkertaista sääntöä. Asunnoista ja niiden myyjistä ja myynneistä tietävät ovat isännöitsijöitä, taloyhtiöiden hallituksen jäseniä, asunnon välittäjiä tai asunnon omistajia.

Asuntonsa myynnistä kiinnostunut saattaa olla entinen opiskelukaverisi, työkaverisi, sukulaisesi tai muu tuttusi. Kerro ihmisille, että etsit asuntoa ja saattaisit ostaa myös suoraan ilman välittäjää jos sopiva kohde löytyy.

12. Ole hyvä maksaja, saat asuntolainasi edullisemmin

Pankit antavat asuntolainoja edullisemmin ihmisille joiden uskovat olevan paremmin maksukykyisiä. Hoida oma taloutesi hyvin. 

Varo ottamasta muita lainoja ennen asuntolainaa, sillä mitä velkaisempi olet, sitä suurempi riski olet pankille ja sitä enemmän pankki haluaa sinulta korkoa.

Kaksi asuntolainan maksajaa on pankille parempi ratkaisu kuin yksi. Työssä käyvä pariskunta saa todennäköisesti halvemman lainan kuin yksi henkilö.

Pankit arvostavat myös pitkäaikaisia työsuhteita tai vuosia hyvää tulosta tehnyttä yritystä. Jos sinulla on ollut samasta pankista lainaa aiemmin ja olet maksanut sen ajallaan, olet pankin silmissä varmempi uudenkin lainan suhteen.

Itse säästetty osuus lainasta on pankille hyvä merkki siitä että kykenet maksamaan lainaakin. Jos kulutat kaikki rahasi palkkapäivästä toiseen, joudut luultavasti maksamaan asuntolainastasikin enemmän.

13. Lämmitä kotiasi edullisemmilla vaihtoehdoilla

Onko talossasi tai asunnossasi mahdollisuus lämmittää useammalla kuin yhdellä tavalla?

Jos asut esimerkiksi puutalossa, jossa sinulla on mahdollisuus valita sähkölämmityksen ja puilla lämmittämisen välillä, valitse edullisempi. Yleensä se on puulämmitys. 

Opettele lämmittämään turvallisesti puilla ja säästät silläkin tavalla asumiskuluissa.

Tämän lisäksi lämmitysvaihtoehtoja on muitakin kuten maalämpö- tai ilmalämpöpumppu. 

Tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin ja valitse sinulle sopivin edullisempi mahdollisuus.

14. Alenna asuntosi lämpötilaa - maksat vähemmän asumisesta talvisin

Jos maksat itse lämmityksesi, alenna huonelämpötilaa parilla asteella. 

Käytä enemmän villasukkia ja muita vaatteita talvisin. Viileämpi asunto on rahan säästämisen lisäksi hyväksi myös yöuniesi laadulle.

15. Kilpailuta sähkösi - asumisesi käyttökulut laskevat

Läheskään kaikki suomalaiset eivät edelleenkään piittaa sähkönsä hinnasta. Ole sinä fiksumpi. Aivan erityisesti tällä on merkitystä jos lämmität asuntosi tai talosi sähköllä. 

Saatat havaita hyödylliseksi kilpailuttaa sähkösi hinnan kerran tai kaksi vuodessa.

Tapoja asumismenoissa säästämiseen on monia. Joissakin ratkaisuissasi on kyse muutamista kympeistä vuodessa, toiset vaikuttavat tuhansien eurojen edestä. Asumisen ratkaisuillasi on valtava vaikutus taloudelliseen asemaasi nyt ja tulevina vuosina.

Poimi edellä mainituista keinoista yksi tai kaksi ja sovella omaan elämääsi!

Ota nyt oma kirjanpitäjä toiminimellesi!